Erişilebilirlik

'Teröristler Soçi'ye Çoktan Sızmış Olabilir'


'Teröristler Soçi'ye Çoktan Sızmış Olabilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Uzmanlara göre olimpiyat bölgesinin içinde “uyuyan terörist hücreler” tarafından belki de şimdiye kadar oluşmuş tehditleri, güvenliği güçlendirerek önlemek çok zor

Sochi’deki Kış Olimpiyatları için Rusya çok sıkı güvenlik önlemleri aldı. Ancak birçok uzman tehditlerin dışardan değil yerel teröristlerden gelebileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlara göre olimpiyat bölgesinin içinde “uyuyan terörist hücreler” tarafından belki de şimdiye kadar oluşmuş tehditleri, güvenliği güçlendirerek önlemek olanaksız.

Burası Çeçenistan. Tarih Mayıs 1994. Nazi Almanyası’nın yenilgiye uğratılmasının 59’uncu yıldönümü nedeniyle geçit töreni yapılıyor.

Başkentteki stadyum bir patlamayla sarsılıyor. Yeni seçilmiş Çeçen cumhurbaşkanı ve diğer hükümet yetkilileri dahil çok sayıda kişi ölüyor. Bir beton sütunun içine yerleştirilen bombanın patlaması sırasında çok sayıda kişi de yaralanıyor.

İşte bu nedenle uzmanlar Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Sochi’deki “çelik çember” diye tanımladığı güvenlik önlemlerinin yetersiz kalmasından kaygı duyuyor.

Ian Von Gordon, “Putin yüzde yüz etkili olacağını sanarak, Sochi Olimpiyatları’nın açıklanmasından ve inşaatın başlamasından çok sonra güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı. Bu nedenle terör hücreleri inşaattan çok önce bölgeye sızma fırsatı elde etmiş olabilir” diyor.

Ian Gordon, Ohio’nun Youngstown kentindeki Diplomatik Koruma Eğitim Enstitüsü Operasyon Bölümü Direktörü. Enstitü tehdit düzeyi yüksek ortamlarda görev yapan sivillere güvenlik sağlıyor. Gordon, Kuzey Kafkaslar’daki terör örgütlerini yakından incelemiş.

Gordon: “Bir çok kişi inşaat şirketlerine, mütaahhitlere ya da doğrudan Olimpiyat Komitesi’ne iş için başvurdu ve bunlar tarafından Sochi’ye getirildi.”

Olimpiyatlar için Soçi ve çevresinde yaklaşık 100 bin kişi çalışıyor, çok çeşitli işler yapıyor.

Washington’daki araştırma enstitüsü Jamestown Vakfı Başkanı Glen Howard’a göre, bütün bu kişileri denetimden geçirmek imkansız: “Sochi’ye daha önce gelmiş kişilerin varlığı kendi başına büyük bir sorun. Bunlar bir bomba yerleştirmiş olabilir.”

Uzmanlar Çeçen ayrılıkçıların patlayıcıları üç ay gibi uzun zaman önceden stadyuma yerleştirmiş olabileceklerini söylüyor.

Glen Howard: “Şu sırada ya da Olimpiyatlar devam ederken bir bombalama ya da başka bir terör saldırısı olmazsa çok şaşarım.”

Sochi, Ruslarla ölünceye kadar savaşmaya yeminli ayrılıkçıların yaşadığı Kafkaslar’ın hemen batısında. Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Rusya ve Avrasya Bölümü Direktörü Andrew Kuchins’e göre, olimpiyatlar militanlar için vazgeçilmeyecek kadar büyük bir fırsat.

Andrew Kuchins: “Sochi, bir terörist ya da İslamcı bir militan grup için peşinden koşulacak kutsal hedef. Bu yüzden bence eninde sonunda bir tür çatışma kaçınılmaz.”

Ian Gordon: “Bu alışılmadık, benzersiz bir durum. Dünyanın dört bir yanından sporcu ve izleyici geliyor ve büyük çapta tanıtımı yapılmış bir olaya katılıyor.”

Rusya terörizmi Sochi’den uzak tutmak için çalışırken, güvenliği sağlamada en büyük tehdit belki de olimpiyatların kendi içinden geliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG