Erişilebilirlik

Teröristler Soçi'deki 'Çelik Çemberi' Aşabilir mi?


Teröristler Soçi'deki 'Çelik Çemberi' Aşabilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Soçi’deki olimpiyatlar, Vladimir Putin’in cumhurbaşkanlığı için Rusya’nın elli milyar dolarlık zafer partisi olarak nitelendiriliyor. Peki teröristler Soçi Kış Olimpiyatları'nı etkileyebilir mi? Putin, yolsuzluk iddialarına hedef olan olimpiyatlardan başarıyla çıkabilir mi?

Geçen ay, Rusya’nın güneyinde bir tren istasyonunda meydana gelen bombalı saldırıya benzer olaylar, Rus yetkililerin 7 Şubat’ta Kış Olimpiyatları’nın başlacağı Sochi’de görmek istemediği bir kabus.

İki hafta önce Rusya’nın Dağıstan bölgesinden cihatçı bir grup üyesi olduklarını söyleyen iki kişi, tren istasyonuna yapılan saldırıyı üstlendi. Biri Cumhurbaşkanı Putin’i YouTube’da uyardı.

Videoda “Eğer Olimpiyatları burada yaparsanız, Afganistan’da, Somali’de, Suriye’de, kısacası dünyada akan masum Müslümanlar’ın kanına karşılık size bir hediye vereceğiz” denildi.

Sonra da olimpiyatları izleyecek turistler uyarıldı. Ve, “Gelen turistler için de bir hediyemiz olacak” denildi.

Olimpiyat meşalesi Dağıstan ve çatışmaların ayırdığı Kafkaslar bölgesinden sorun yaşanmadan geçti.

Rus polisi, geçen yıl bu bölgede 260 radikal militanı öldürdü ve 320 adet ev yapımı bomba ele geçirdi.

Güvenlik yetkilileri Hristiyan nüfusun çoğunlukta olduğu Sochi’nin hem coğrafi hem de kültürel olarak Rusya’nın Müslüman çoğunluğa sahip olan Kafkas bölgesinden uzak olduğunu belirtiyor.

Savunma uzmanı Pavel Felgenhauer bu uzaklığın olimpiyatları koruduğunu savunuyor: “Sochi, 19’nuncu Yüzyıl’da Çarlık döneminde tamamıyla bütün etnik kökenlerden arındırıldı, daha sonra buraya Ruslar ve imparatorluğun diğer bölgelerinden gelen Gürcüler, Ermeniler, Rumlar ve Estonyalılar yerleştirildi.”

Felgenhauer, coğrafyanın da olimpiyatları korumada önemli bir rol oynadığı görüşünde: “Sochi’de radikal terörizme destek veren bir etnik yapı yok. Kenti çevreleyen karlı dağları aşmak imkansız. Buralarda yol da yok, en güçlü yapılı ve arazi eğitimli bir kişi bile bu dağları kışın kolay kolay aşamaz.”

Putin, Sochi’yi “çelik bir koruma çemberine” aldıklarını söylüyor: “Eğer zayıflığımızı, korkumuzu belli edersek teröristlerin amacına ulaşmasına yardım etmiş oluruz.”

Tarihin en iyi korunan olimpiyatlarının yapılacağı Sochi’de altmış bin polis ve asker görevli, bu da sporcu başına 26 polis anlamına geliyor.

Mark Galiotti, Rus polisi konusunda uzman: “Sochi, kendi başına bir ülkeye dönüşmüş durumda. Kente girebilmek için özel bir vize ve giriş belgesi gerekiyor. Bölgede yaşayanlar tamamıyla kontrol altına alınmış durumda. Özel aracınızı istediğiniz gibi kullanamıyorsunuz. Her yerde elektronik kontrollar var. Bu kontrollar her türlü telefon mesajını, elektronik postayı izleyebilecek kapasitede.”

Bütün bu önlemlere rağmen bazı teröristler amaçlarına ulaşabilir. Geçen hafta Rus polisi aranan üç kadının fotoğraflarını otellere dağıttı. “Kara dullar” olarak bilinen bu cihatçı kadınlar, ölen militan eşlerinin intikamını almak için intihar bombacısı olarak kullanılıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG