Erişilebilirlik

Terör Seçim Kampanyasının Gündeminde


Terör Seçim Kampanyasının Gündeminde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Paris’te düzenlenen terör saldırıları sonrasında 2016 başkanlık seçim kampanyasında dış siyaset ve ulusal güvenlik konuları bir kez daha gündemin üst sıralarına oturdu. Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti’nin önde giden aday adayları, terör tehdidini yeniden gündemlerine aldı.

Paris’te Cuma günü düzenlenen terör saldırılarının ardından çok sayıda Parisli gözyaşı döktü.

Saldırılar, Amerika’da seçim kampanyasının da bir numaralı gündem maddesi haline geldi.

Donald Trump, ”Zayıf ve etkisiz olduğumuz zaman başımıza kötü şeyler geldiğini görüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Donald Trump gibi Cumhuriyetçi Partili Marco Rubio ve Ben Carson da Başkan Obama’nın Amerika’ya 10 bin Suriyeli mülteci kabul etme planına karşı çıkıyor.

Marco Rubio, ”Amerika’ya aldığınız 10 bin kişinin 9 bin 999’u masum olsa da içlerinden bir kişi çok iyi eğitilmiş bir IŞİD militanı çıkabilir. O zaman da çok büyük bir sorunla karşı karşıya kalırsınız” diyor.

Ben Carson ise, ”Amerika’nın ilkelerine ideolojik olarak karşı çıkan kişileri buraya getirmek doğru değil” diyor.

Demokrat Parti’den aday adayı Bernie Sanders ise farklı düşünüyor: ”Yüzbinlerce kişi ellerindeki herşeyi kaybetti. Üzerlerindeki giyeceklerden başka hiçbir şeyleri kalmadı. Suriyeli ve Afgan mültecilere sırt çevirmeyeceğiz.”

Demokrat Parti’nin yarışı önde götüren aday adayı Hillary Clinton da ulusal güvenliği yeniden öncelik sırasında bir numaraya aldı: ”IŞİD’e uluslararası terör ağının en büyük tehdit unsuru olarak bakmalıyız. Kontrol altına almak yetmez, IŞİD’i yenmeliyiz” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçi Parti’ye dışarıdan katılan Trump ve Carson, anketlerde önde gidiyor. Ancak uzman Charlie Cook’a göre terörün yeniden gündeme gelmesiyle seçmenler, daha deneyimli adaylara yönelebilir: ”Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı kim olacak? Seçimleri kim kazanabilir? Bu sorunlarla başa çıkmak zorunda kalacak kumandanın kim olmasını istiyorsunuz?”

Uzmanlara göre Paris saldırılarının çok büyük çaplı olması nedeniyle önümüzdeki haftalarda seçim tartışmalarına ulusal güvenlik meseleleri yön verecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG