Erişilebilirlik

'Terör Propagandası'ndan Yargılanan Futbolcuya Beraat


Sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle hakkında dava açılan Diyarbakır’ın Amedspor takımının futbolcusu Deniz Naki beraat etti. Alman vatandaşı olan Naki’nin duruşmasını Alman parlamenterler de izledi.

Kolundaki dövmesi, gol attıktan sonra zafer işareti yapmasıyla hem destek, hem tepki toplayan Amedspor’un 62 numaralı oyuncusu Deniz Naki hakkında açılan dava Diyarbakır 4.Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. “Terör örgütü propagandası” yapmakla suçlanan Naki’nin duruşmasını vatandaşı olduğu Almanya Parlamentosundan Milletvekilleri Jan Van Aken ve Martine Renner de izledi. Alman vekiller, Naki’nin Almanya’da oynadığı takımdaki arkadaşlarından imzalı bir forma da getirdi.

Facebook ve Twitter hesaplarından yaptığı 7 ayrı paylaşımda örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Naki, hakkındaki iddiaları reddetti. Dava hakkında görüşünü açıklayan savcı, Naki’nin beraat ettirilmesini istedi. Bunun üzerine mahkeme, suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle Naki hakkında beraat kararı verdi.

Mahkeme çıkışında bir açıklama yapan Naki’nin Avukatı Haldi Soran Mızrak, davanın haksız yere açıldığını savundu. Mızrak, “Bu haksız açılan bir davaydı. Deniz’in ağzından çıkmayan kelimeleri, Deniz’e atfettiren bir iddianame de hazırlanmıştı. Zaten Deniz Mahkeme’de aynen beyan etti. Kendisinin barış mesajları vermek istediğini, ülkede yaşanan savaşın, çatışmalı ortamın bir an önce sona ermesini istediğini kendisi mahkemede de beyan etti. Savcılık ta aynı kanaatteydi. Suçun unsurları oluşmamıştı açılan dava örgüt propagandası yapmaydı ve orada tehdit cebir şiddet eylemlerini övücü mahiyette açıklamaların olması gerekiyor bu tip davalarda. Deniz’in herhangi bir şekilde şiddeti öven, şiddet unsurlarını barındıran, şiddeti özendirici bir açıklaması yoktu. Başından beri bunu dile getirmiştik. Mahkeme de demek ki bizimle aynı kanaatteydi ki oybirliğiyle beraat kararı verdiler” dedi.

Naki ise hakkında dava açılmasını üzüldüğün belirterek, “Mesajlarımda barış olmasını istedim, savaş olmasını istemedim. İnsanların ölümüne karşıydım. Bunu farklı taraflara çekmek istediler ve yaptılar. Bundan dolayı çok üzgünüm” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG