Erişilebilirlik

‘Terör Örgütlerinin Gelir Kaynağı Uyuşturucu’


Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) İcra Direktörü Yury Fedotov
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) İcra Direktörü Yury Fedotov

Birleşmiş Milletler’e bağlı ‘Uyuşturucu ve Suç Ofisi’ (UNODC), uyuşturucu bağımlılığının insanlığı getirdiği son durumu ayrıntılarıyla açıklayan, ‘2017 Dünya Uyuşturucu Raporu’nu’ yayınladı.

Bağımlıların hastalık risklerinin derinlemesine incelendiği son raporda, uyuşturucu üretim ve pazarlamasının organize suç örgütleriyle işbirliği içerisinde olan terör örgütlerinin elinde olduğu belirtildi.

Uyuşturucu bağımlığının geldiği son durumu ürkütücü rakamlar ve araştırmalarla anlatan raporda, 2015 yılında dünyada uyuşturucu kullanan kişi sayısının 250 milyon kişiye ulaştığı belirtildi.

Aynı yıl uyuşturucu kullanan 29,5 milyon kişinin uyuşturucu bağımlığı nedeniyle psikolojik hastalıklar dışında, diğer ağır hastalıklarla mücadele etmek zorunda kaldığı vurgulandı.

2017 Dünya Uyuşturucu Raporu’nun yayınlamasının ardından bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) İcra Direktörü Yury Fedotov, "Uyuşturucuların sağlığa, gelişime, barışa ve güvenliğe zarar veren birçok zararı var. Uyuşturucuyla dünyanın tüm bölgelerinde yeterince mücadele etmek için daha yapılacak çok iş var" dedi.

‘Afyon üretimi artıyor kokain pazarı yükseliyor’

20 yıldır küresel boyutta uyuşturucu ile mücadele eden BM dairesi bu yıl yayınladığı raporda ağırlıklı olarak, afyon, kokain, esrar, amfetamin tipi uyarıcılar ve yeni psikoaktif maddeler (NPS) konusunda dünyadaki arz ve talepleri araştırdı. Bağımlılık yaratan uyuşturucuların insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırdı.

Yayınlanan son rapora göre son yıllarda afyon üretiminin yükseldiğini ve kokain pazarının ise hızla gelişmekte olduğu ifade edildi. 2016 yılında, küresel afyon üretiminin bir önceki yıla göre üçte bir oranında arttığı açıklandı. Bu artışın sebebinin de Afganistan’da üretimin artışından kaynaklandığı belirtiliyor.

‘Uyuşturucu bağımlılarına en fazla zararı hepatit C veriyor’

Raporda uyuşturucu kullananlar arasında en yaygın ve bağımlılara en fazla zarar veren hastalığın hepatit C olduğu bilimsel bulgularla kanıtlandı.

Sadece 2015 yılında uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle hepatit C hastalığına yakalanan 200 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

BM tahminlerine göre dünyada uyuşturucuyu enjekte ederek kullanan 12 milyon bağımlı bulunuyor. Bunların yarısıysa hepatit C hastası. Bu bağımlılardan yaklaşık 1,6 milyon kişinin HIV virüsü ile yaşadığı 6,1’inin de hepatit C hastalığına yakalandığı kaydedildi. Yaklaşık 1,3 milyon uyuşturucu bağımlısının da hem hepatit C hem de HIV hastası olduğu belirtildi.

Aslan payını terör örgütleri alıyor

Raporda, uyuşturucu üretimi ve pazarlaması da kapsamlı olarak yayınlandı. Uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suç örgütlerinin iş modelleri araştırıldı. Gelişen uyuşturucu pazarının bağlantıları incelendi. Raporda, terörist grupların çoğunluğunun uyuşturucu üretimi ve satışından karlar elde ettiği belirtildi.

Taliban'ın yıllık gelirinin neredeyse yarısını uyuşturucu madde üretimi ve ticaretinden geldiği, Taliban’ın, Afganistan’daki afyon ekiminin yapıldığı alanın yüzde 85’ine hakim olduğu kaydedildi.

Rapora göre dünyadaki örgütlü suç gruplarının gelirlerinin beşte üçünün gelirlerinin uyuşturucu satışı oluşturduğu tahmin edildiği belirtildi.

‘Derin internette kripto parayla uyuşturucu ticareti yapılıyor’

Mobil iletişimin uyuşturucu kaçakçılarına da yeni fırsatlar sunduğunu belirten raporda, derin internet kullanıcıların isimsiz olarak kripto para birimleriyle uyuşturucu almalarını sağladığını iddia edildi.

Derin internet aracılığıyla Eylül 2013 ile Ocak 2016 tarihleri arasında her yıl uyuşturucu ticaretinin yüzde 50 artarak geliştiği belirtildi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG