Erişilebilirlik

Terör Olayları Bu Yıl Zirve Yaptı


Terör Olayları Bu Yıl Zirve Yaptı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

2016’da terörden etkilenen ülke sayısı tavan yaptı. Amerika son yedi yılda ilk kez barışsever konumunda düşüş yaşadı. Bu tespitler, Küresel Barış Endeksi raporundan. Dünyanın dört bir yanındaki çatışmaları ve güvenliği inceleyen endeks, şiddetin ekonomik kaybını da ortaya koydu. Geçen yıl 14 trilyon 300 milyar dolar, şiddetle mücadele için harcandı

2016’da terörden etkilenen ülke sayısı tavan yaptı. Amerika son yedi yılda ilk kez barışsever konumunda düşüş yaşadı. Bu tespitler, Küresel Barış Endeksi raporundan. Dünyanın dört bir yanındaki çatışmaları ve güvenliği inceleyen endeks, şiddetin ekonomik kaybını da ortaya koydu. Geçen yıl 14 trilyon 300 milyar dolar, şiddetle mücadele için harcandı.

Hayatını kaybedenler sayılamayacak kadar fazla. Saldırılar, isyanlar, siyasi kurumlara karşı öfke.İşte tüm bunlar küresel ekonomiyi de derinden etkiledi, Amerika dahil dünya çapında trilyonlarca dolar kayba neden oldu.

Küresel Barış Endeksi’ne göre, 2016’da kaydedilen biraz düzelmeye rağmen bu çatışmalar nedeniyle dünya barışı 10 yıl boyunca geriledi. Merkezi Avustralya’daki Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün yıllık raporu, çatışma ve güvenlik düzeylerini de ölçüyor.

Michelle Breslauer, enstitünün Amerika ülkeleri direktörü: “Küresel barışta gelişme olsa da, Amerika’da, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde gerileme var. Ayrıca en barışçı ülkeler ve en az barış olan ülkeler arasında artan bir eşitsizlik var. Bu da barışla barışsızlık arasındaki uçurumun büyümesi demek.”

Bresslauer ayrıca 2016 başkanlık seçimleri sonrası Amerika’daki siyasi kutuplaşma, polis şiddetine bağlı ölümler, cinayetler ve terör olayları yüzünden ülkede barışın azaldığına dikkat çekti: “Amerika 11 sıra birden düştü. 163 ülke arasında 114’üncü sırada. Bu, ülke içindeki çatışmanın kötüleştiğinin bir göstergesi. Amerikan toplumu içinde daha büyük bir siyasi kutuplaşma görüyoruz. Daha fazla protesto var, “Siyahların hayatı önemlidir” hareketi, polis şiddetine bir tepki olarak çıktı örneğin. Yani siyasi kutuplaşma Amerika’nın sıralamasını etkiledi.”

Rapora göre, en barışçı 23 ülkede bile terör olaylarında tarihi bir artış var. Avrupa; Fransa, Belçika ve İngiltere’deki saldırılardan önemli derecede etkilense de, kıta hala en barışçı bölge olma konumunu koruyor.

Suriye ise beklendiği gibi beş yıl üst üste hala en az barış gören ülke.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG