Erişilebilirlik

''Tepenin Ardı'' Ödül Aldı


''Tepenin Ardı'' Ödül Aldı
''Tepenin Ardı'' Ödül Aldı

Berlin’de Altın Ayı’yı İtalyan ‘Cesare deve morire’ filmi, Caligari ödülünü ise Emin Alper’in ilk uzun metrajlı filmi 'Tepenin Ardı' aldı

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen 62. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülü İtalyan Taviani kardeşlerin ‘Cesare deve morire’ adlı filmine verildi.

Dünyanın önde gelen film festivallerinden biri olan ve kısa olarak Berlinale diye bilenen festivalde Paolo ve Vittorio Taviani kardeşlerin 76 dakika uzunluğundaki filmi William Shakespeare’in ‘Julius Sezar’ adlı tiyatro oyunun sinemaya uyarlanması. Gerçek bir İtalyan hapishanesinde geçiyor ve roller çoğu müebbet cezalı olan mahkûmlar tarafından oynanıyor. Film provalardan, oyunun mahkûmların yakınları önünde gösterimine kadar sürece tanıklık ediyor.

Taviani kardeşlerin ‘Tarlakuşu Çiftliği' adlı 2007 yılında çektikleri son filmin konusu, bir Türk subayı ile bir Ermeni kızın aşkıydı. Festivalde, Jüri Büyük Ödülü, ‘Csak a szel’ filmi ile yönetmen Bnece Fliegauf’a verilirken, ‘Gümüş Ayı’ ödüllerinde de en iyi rejisör dalında ‘Barbara’ adlı filmin yönetmeni Christian Petzold, ‘En iyi senaryo’ dalında Danimarka’dan ‘A Royal Affair’ adlı film ödüle layık görüldü. Aynı filmdeki rolü için Mikkel Boe Folsgaard ‘En iyi erkek oyuncu’ ödülünü kazandı. ‘En iyi kadın oyuncu’ olarak ise ‘Rebelle’ filmdeki performansıyla Rachel Mwanza ödüllendirildi.

Festivalin bu yılki yarışma bölümünde Türk filmi yer almazken, Forum bölümünde Türkiye-Yunanistan yapımı Emin Alper'in ‘Tepenin Ardı’, Generation 14plus adlı bölümünde de Reis Çelik'in yönetmenliğini yaptığı ve İlyas Salman ile Dilan Aksüt'ün oynadığı Lal Gece kendi bölümlerinin ödüllerini kazanarak büyük bir başarıya imza attılar. Caligari ödülünü alan tarihçi ve film eleştirmeni Emin Alper’in ilk uzun metrajlı filmi ‘Tepenin Ardı', western filmlerini andıran mekân kullanımı ve atmosferiyle gerilim tonu yüksek bir aile dramını anlatıyor. Daha önce çektiği ‘Hoşçakal Yarın’ ve 'İnat Hikâyeleri' adlı filmleri ile tanınan Reis Çelik’in yeni filminde İlyas Salman başrolde yer alıyor, film Türk toplumunun ağır yaralarından birine parmak basıyor ve berdel usulüyle evlendirilen bir kızın dramını anlatıyor. Reis Çelik genç kızların çocuk yaşta evlendirilmesinin kabul edilemez bir olay olduğu görüşünde.

Berlinale’de Avusturyalı Türk yönetmen Umut Dağ'ın ‘Kuma’, Almanya’dan Engin Kundağ'ın ‘Ararat’ ve gene Almanya’dan Tamer Yiğit'in ‘Karaman’ adlı filmi de gösterildi.

"Cesare deve morire"

XS
SM
MD
LG