Erişilebilirlik

11 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


11 Temmuz Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

Washington Post, Tayland'da şiddetli yağışlar nedeniyle su basan bir mağarada iki haftadan uzun süredir mahsur kalan çocukları kurtarma operasyonunun başarıyla tamamlanması haberini ana sayfadan veriyor. Gazete, kısa süre öncesine kadar neredeyse imkansız gözüyle bakılan, ancak dün son çocukların ve çocukların oynadığı futbol takımının 25 yaşındaki antrenörünün de kurtarıldığı operasyonu İngiltere, Avustralya, Çin, Tayland, Amerika ve Danimarka'dan 18 uzman dalgıcın gerçekleştirdiğini bildiriyor. Habere göre üç gün süren kurtarma operasyonu sırasında bölgedeki yağışlar devam etti. Ancak mağaradaki suyun dışarı pompalanması işleminin son derece başarılı olması, çocukların mağara dışına uzanan 4 kilometrelik rotayı su altında mümkün olabildiğince az süre geçirerek aşmalarını sağladı. Doktorlar, kurtarıldıktan sonra hastanede karantinaya alınan çocukların durumunun iyi olduğunu bildiriyor. Aileleriyle henüz sadece cam bir bariyerin ardından görüşebilen çocuklar, bulundukları mağarada yarasalar olabileceği ihtimaline karşı kuduz tedavisi de görüyor.

Washington Post bugün ayrıca NATO zirvesi için Brüksel'e giden Başkan Trump'ın Avrupalı liderler arasında tedirginlik yarattığını bildiriyor. Gazete, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmenin Avrupalı müttefik ülke liderleriyle yapılacak görüşmelerden daha kolay olabileceğini kaydeden Trump'ın Avrupalı liderler arasında liberal dünya düzeninin bozulabileceği korkusu yarattığını yazıyor. Habere göre İngiltere Başbakanı Theresa May ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, NATO zirvesine iç siyasette başa çıkmak zorunda oldukları birçok meseleyi de beraberlerinde getiriyor. Bu da iki Avrupalı lideri, savunma harcamaları ve ticaret gibi kritik konularda Trump karşısında zayıf duruma düşürebilir. Gazete, Trump'ın her zaman karşıtlarının zaaflarından ya da savunmasızlıklarından yararlanmak gibi bir içgüdüsü olduğuyla övündüğünü hatırlatıyor ve gerek May, gerekse Merkel'e karşı bu silahı kullanabileceğini bildiriyor. Londra'daki düşünce kuruluşu Chatham House'un direktörü Robin Niblett, bu konuda, ”Trump zayıf insanların peşine düşer. Kimin zayıf, kimin güçlü olduğunun kokusunu iyi alır ve güçlülerle iyi geçinir,” diyor.

New York Times ise Başkan Trump'ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği muhafazakar Yargıç Brett Kavanaugh'nun Senato onayını alıp mahkemenin dokuzuncu üyesi olması durumunda, Başkan Trump'ın Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller tarafından ifadeye çağrılması halinde nasıl bir karara imza atacağını irdeleyen bir değerlendirmeye yer veriyor. Gazete, Brett Kavanaugh'nun 2009 yılında kaleme aldığı bir makalesinde görev başındaki başkanların, mahkeme kararıyla ifade vermeye çağırılmak gibi, sıradan vatandaşların maruz kalabilecekleri bazı vatandaşlık görevlerinden muaf tutulması gerektiğini savunduğunu hatırlatıyor. Mueller'ın Trump'ı ifadeye çağırması durumunda Trump'ın ifade verip vermeyeceği kararının Anayasa Mahkemesi'ne bırakılması, Kavanaugh'nun vereceği ilk ciddi sınav olabilir. Başkanlık makamının ve yetkilerinin güçlü olması gerektiğine inanan Kavanaugh, Trump'ın ifade vermekten muaf tutulması yönünde oy kullanabilir. Gazete, Trump'ın Mueller'a ifade verip vermeyeceği konusunda Anayasa Mahkemesi'nin orta yol bir çizgide de durabileceği olasılığını gündeme getiriyor. Bu durumda mahkeme, başkanların kriminal soruşturmalarda mutlak muafiyete sahip olamayacakları kararı çıkarır, ancak Mueller'dan da Trump'ın ifadesine gerçekten ihtiyacı olduğunu kanıtlamasını isteyebilir.

XS
SM
MD
LG