Erişilebilirlik

Temsilciler Meclisi 25. Maddeyi Onayladı


Temsilciler Meclisi, Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Başkan Trump'tan görevi devralması için anayasal yetkilerini kullanmasını talep eden tasarıyı oyladı.Yapılan ilk oylamada tasarının nihai oylamaya sunulması için onay verildi. İlk oylamanın ardından tasarıyı tartışan Temsilciler Meclisi üyeleri, gecenin ilerleyen saatlerinde yapılan oylamada 205 oya karşı 223 oyla tasarıyı onayladı.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler bir gün önce sözlü olarak yapılan oylamada tasarıyı reddetmişti.

Başkan Yardımcısı Pence ise Salı günü Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye ilettiği mektupta Başkan Trump'ın görevden uzaklaştırılması için 25'inci maddenin işletilmesine karşı olduğunu söyledi. Pence, ''Bu tür bir eylemin ülkemizin yararına olacağına ya da Anayasamız'a uygun olduğuna inanmıyorum'' dedi. Pence 25'inci maddenin işletilmesinin kötü bir emsal teşkil edeceğini kaydetti.

Pence bu maddenin cezalandırma ya da gasp amacıyla kullanılmaması ve zihinsel kapasiteyle ilgili sorunlarda kullanılması gerektiği görüşünü dile getirdi.
Seçim sonucunun belirlenmesinde anayasal yetkisinin ötesinde baskı uygulaması için yapılan siyasi baskılara boyun eğmediğini belirten Pence, ‘‘Temsilciler Meclisi’nin ülkemiz için çok ciddi olan böyle bir zamanda siyasi oyunlar oynama çabasına da boyun eğmeyeceğim’’ dedi.

Pence Pelosi’ye ve Kongre’nin tüm üyelerine gerilimi azaltmaları ve Joe Biden’ın yemin törenine hazırlanılan şu günlerde ülkeyi birleştirmeleri çağrısı yaptı.

Başkan Donald Trump’ın 25'inci madde ile görevden alınabilmesi için Kabine’nin çoğunluğunun buna destek vermesi gerekiyordu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump’ın “dengesiz ve istikrarsız kışkırtma adımlarına” imkan veren Cumhuriyetçiler’in “suça iştirak etmesinin Amerika’yı tehlikeye attığını ve demokrasiye zarar verdiğini” savundu. Pelosi, “Başkan, Anayasa'mıza, ülkemize ve Amerikan halkına yakın bir tehdit oluşturmaktadır ve derhal görevdeen uzaklaştırılmalıdır” şeklinde konuştu.

Anayasanın 25’inci ek maddesi görevini yapamayacak durumda olduğu hallerde başkan yardımcısının ve kabinenin başkanı görevden almasını öngörüyor.

Başta Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar’ın lideri Nancy Pelosi olmak üzere birçok Demokrat, Trump’ın 20 Ocak’ta görevi Joe Biden’a devredene kadar geçecek sürede ülke için tehlikeli kararlar almasından endişe ettiklerini dile getiriyor.

Cumhuriyetçiler arasında da Başkan Trump’ın istifa etmesi çağrısı yapanların sayısı artıyor. Son olarak Alaska Senatörü Lisa Murkowski ve Pennsylvania Senatörü Pat Toomey, Trump'a istifa etmesi çağrısında bulundu.

Cumhuriyetçi Parti’den üç isim ise destekçilerinin Kongre’ye saldırmasının ardından Başkan Donald Trump’ın azledilmesine onay vereceklerini açıkladı. Temsilciler Meclisi’ndeki üç numaralı Cumhuriyetçi Liz Chaney, yaptığı açıklamada “Bugüne kadar hiçbir Amerikan başkanı makamına ve Anayasa’ya olan yeminine daha büyük ihanet etmemiştir” dedi. Diğer iki Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi John Katko ve Adam Kinzinger da Trump’ın azledilmesi için oy kullanabileceklerini belirtti.

Azil oylaması Çarşamba günü yapılacak

Demokratlar Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ABD Anayasası’nın 25’inci maddesinin işletilmesi talebine yanıt vermemesi üzerine Demokratlar, Trump hakkındaki ikinci ve yeni azil sürecini Çarşamba günü resmen başlatacak.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, “Bir sonraki adımda genel kurula azil tasarısını getireceğiz. Başkan’ın Amerika’ya yönelik tehdidi aciliyet taşıyor. O nedenle biz de acil şekilde harekete geçeceğiz” dedi.

Dört sayfalık azil kararı tasarısı neleri içeriyor?

Temsilciler Meclisi’ne sunulan azil tasarısında tek madde yer aldı. Tasarıda ABD Başkanı Donald Trump ‘‘isyanı teşvikle’’ suçlanıyor. Tasarının Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesi halinde, Cumhuriyetçi Trump, hakkında iki kez azil süreci başlatılan ilk başkan olacak.

Dört sayfalık azil kararı tasarısında Trump'ın seçim hileleriyle ikinci kez başkan seçilmesinin engellendiği yönünde temelsiz suçlamalarda bulunduğu, Georgia eyaletindeki yerel seçim yetkililerine Biden'ın eyalette az farkla elde ettiği zaferi geri çevirmek için kendisine 11 binden fazla oy 'bulmaları' yönünde baskı yaptığı ve geçen Çarşamba günü binlerce destekçisini Kongre üyelerinin seçim sonuçlarını geri çevirmesi için baskı yapmak üzere Kongre binasına yürümeleri için harekete geçirdiği ayrıntıları yer alıyor.

Ancak Temsilciler Meclisi'ndeki liderlerin azil tasarısını Senato'ya hemen gönderip-göndermeyecekleri henüz netlik kazanmış değil.

Başkan Trump’ın Temsilciler Meclisi'nce azledilmesi halinde, süreç en erken 19 Ocak’ta Senato gündemine taşınabilir. Senato’da çoğunluk Georgia eyaletinde seçimleri kazanan Demokrat adaylar yemin edip göreve başlayana kadar Cumhuriyetçiler’de.

Ancak onların da göreve başlamasının ardından Demokratlar Senato’da Cumhuriyetçiler’e karşı 50-50 eşitlik elde edecekler ve bu durumda eşitliği Demokratlar lehine bozan da Seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris olacak.

Azil sürecinin Senato ayağı 20 Ocak sonrasına kalabilir

20 Ocak’ta görevi devralacak olan Joe Biden, göreve geldikten sonraki ilk yüz gününde Corona virüsü salgını, ekonomi ve kabinesinde önemli görevlere aday gösterdiği adayların Senato tarafından onaylanmasına da odaklanmak istiyor.

Joe Biden Pazartesi günü yaptığı açıklamada bazı senatörlerle azil konusunu görüştüğünü; bir yandan Senato yargılaması yapılırken diğer yandan başka konularla ilgili çalışmaların da yürütülüp yürütülmeyeceğini değerlendirdiklerini belirtti.

Trump, görev süresi dolduktan sonra Senato'da düzenlenen azil duruşmasında suçlu bulunması halinde bir daha federal göreve seçilemeyecek.

“Yemin töreninin açık havada düzenlenmesi beni korkutmuyor”

Corona virüsü aşısının ikinci dozunu yaptırdıktan sonra Delaware’de basın mensuplarına açıklama yapan Joe Biden, “Günün yarısında azil süreci, diğer yarısında da aday gösterilen kişilerin Senato tarafından onaylanması ve bir yandan da ekonomik teşvik paketi konusunda ilerleme sağlanması mümkün olabilir mi? Ben öyle olmasını umuyorum” ifadelerini kullandı.

Joe Biden, 20 Ocak'ta Kongre binasının geçen hafta baskına uğrayan batı tarafındaki merdivenlerinde yapılacak yemin törenine işaret ederek, “Yemin töreninin açık havada düzenlenmesi beni korkutmuyor” dedi.

Cumhuriyetçi Kongre üyesinden Trump'a kınama cezası tasarısı

Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi üyesi Tom Reed, New York Times gazetesi için kaleme aldığı yazısında, “aceleye getirilecek azil soruşturmasına alternatif olarak” sayısını belirtmediği bir grup Cumhuriyetçi Paritli Temsilciler Meclisi üyesi ile birlikte Salı günü Trump'a kınama cezası verilmesi için hazırlanan tasarıya katılacağını belirtti.

Reed, Demokrat Parti'nin azil tasarısı hakkında, “Eğer liderlerimiz Trump'ı yaptıklarından ötürü sorumlu tutma konusunda yanlış bir karar verirse bu, adalet sistemimizin bütünlüğüne daha çok zarar verebilir, bölünme alevlerinin üzerine körükle gidebilir ve milyonlarca Amerikalı'yı hayal kırıklığına uğratabilir” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG