Erişilebilirlik

Temsilciler Meclisi Komisyonu İlk Azil Oturumunu Düzenledi


ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu üyeleri, Başkan Donald Trump’ın görevden alınması yönünde ilk resmi oturum için toplandı. Oturumun amacı azil çağrısı yapmak.

Oturumda Trump’ın eski kampanya yöneticilerinden Corey Lewandowski ifade verdi. Demokrat temsilcilerin ağırlıkta olduğu Komisyon Lewandowski’ye eski özel savcı Robert Mueller’in Rusya soruşturması raporuyla ilgili sorular yöneltti.

Lewandowski soruların büyük kısmını yanıtlamayı reddetti. Trump'ın eski kampanya yöneticisi Demokratlar’dan Mueller raporunun bir kopyasını istedi ve bazı soruları raporu okuyarak yanıtladı.

Lewandowski açılış konuşmasında yabancı kurumlarla herhangi bir diyaloga girdiğimi hiç hatırlamıyorum. Seçimlerin sonucunu manipule etmek için yardım teklif eden birileriyleyse asla konuşmadım. Daha önce de kamuoyu karşısında birçok kez söylediğim gibi bir seçimi yasadışı şekilde etkilemeye çalışan kim olursa olsun hayatının kalanını hapiste geçirmeli" ifadelerini kulandı.

Lewandowski Beyaz Saray’ın Başkan’la yaptığı özel yetkili savcı Robert Mueller’ın raporunda yer alanların dışında kalan gizli görüşmeleri ifşa etmemesi şeklindeki talimatlarını uyguluyor.

Lewandowski sabah paylaştığı Twitter mesajında, “Amerikan halkına ortada ne bir gizli işbirliği ne de adaleti engelleme olduğunu yeniden hatırlatma fırsatı için çok heyecanlıyım” demişti.

Öte yandan Beyaz Saray da Pazartesi akşamı Adalet Komisyonu Başkanı Jarrold Nadler’a bir mektup göndererek, Lewandowski’nin Trump’la başkan olduğu dönemki görüşmeleriyle ilgili bilgi veremeyeceğini açıklamıştı. Bu görüşmeler arasında ikilinin Beyaz Saray’da düzenlediği ve Demokratların adaleti engellediği için azledilmesi gerektiğine kanıt oluşturan buluşma da var.

Lewandowski dışında Komisyon’un ifadeye çağırdığı eski Beyaz Saray danışmanları Rick Dearborn ve Rob Porter da Trump’ın direktifleri doğrultusunda oturumlara katılmayacak.

Beyaz Saray’ın hamlesine tepki gösteren Nadler’sa bu tutumun yürütmenin ayrıcalıkları ve mutlak dokunulmazlığın şok edici ve tehlikeli bir ispatı olduğunu söyledi.

Demokratlar Trump’ın katı bir şekilde soruşturulması için çabalarken, Beyaz Saray her türlü girişimi gerek belge sağlamayarak gerek danışmanların ifadesine izin vermeyerek engelliyor. Cumhuriyetçilerin ağırlıkta olduğu Senato’nun da Başkan’a yöneltilecek her türlü suçlamayı püskürtmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Corey Lewandowski, Mueller raporunun merkezindeki isimlerden biriydi. Rapora göre Trump’ın Lewandowski’den dönemin ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile konuşmasını ve Mueller’ın soruşturmasına sınır koymasını istedi. Hatta kabul etmezse Sessions’ın kovulduğunu söylemesini emretti.

Rapora göre Lewandowski, bu mesajı Sessions’a götürmedi ve Rick Dearborn’dan rica etti. Dearborn’sa bu durumdan rahatsız olduğunu dile getirerek Lewandowski’yi reddetti.

Beyaz Saray’ın eski personel müdürü Rob Porter’ın da görev yaptığı süre boyunca sık sık not tuttuğu biliniyordu. Bu notlar Mueller raporunda da detaylandırılmıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG