Erişilebilirlik

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'nun Gündemi 'Rusya' ve 'Telekulak'


Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu, bugün toplanıyor. Komisyonun gündemi Rusya’nın 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği ve Donald Trump’ın seçim kampanyası süresince dönemin başkanı Barack Obama tarafından dinlendiği iddiaları.

Halka açık düzenlenecek oturumda, Federal Soruşturma Bürosu FBI Başkanı James Comey ve Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Amiral Mike Rogers ilk defa dinlenecek.

Adalet Bakanlığı, Trump’ın Obama ile ilgili iddialarına ışık tutabilecek bazı belgeleri Cuma günü hem Temsilciler Meclisi hem Senato istihbarat komisyonlarına ulaştırdı.

Donald Trump, 4 Mart’ta Twitter hesabından yaptığı telekulak suçlamalarını geri çekmesi için Kongre’den ciddi baskı görüyor. Temsilciler Meclisi ve Senato istihbarat komisyonlarından bir grup vekil, Trump’ın iddialarını destekleyen hiçbir kanıtın ortada olmadığını söyledi.

Cumhuriyetçi Parti California temsilcisi Devin Nunes gazetecilere yaptığı açıklamada, “Trump Tower’in gerçekten dinlendiğini düşünmüyorum” dedi.

Aynı ortak basın toplantısında Demokrat Parti California temsilcisi Adam Schiff de, Nunes’le benzer cümleler kurdu ve “Hiçbirimiz bu yönde bir kanıt görmedik. Bu konuda aramızda bir görüş farklılığı yok” dedi.

Uzmanlar eğer yeterli kanıt sunulmazsa, komisyonun Beyaz Saray’ın daha da üstüne gidebileceğini söylüyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Brookings Enstitüsü ulusal güvenlik uzmanı Susan Hennessey’e göre Komite, Trump’ın iddialarını açıklamaya çağırabilir.

İstihbarat Komisyonu'nun toplantısının halka açık olması nedeniyle bazı hassas konuların görüşülmesi beklenmiyor ancak Nunes ve Schiff, Amerikan halkının bilgilendirilmesi için mümkün olan her şeyi yapacaklarını söylüyor.

Ancak Susan Hennessey, oturumda büyük ifşaatların olmasını beklemiyor. Zira yanıtlamayacak çok soru var ve meselenin çözülmesi olası değil.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nun ikinci halka açık oturumu 28 Mart’ta düzenlenecek. Bu oturumda eski Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper ve eski Adalet Bakanı Vekili Sally Yates gibi başka isimler de dinlenecek.

ABD Başkanı Donald Trump, haber kanalı Fox’a verdiği son mülakatta, "Dinleme birçok farklı şeyi içine alır. Önümüzdeki iki hafta, bu konuyla ilgili gündeme gelecek çok ilginç şeyler bulacaksınız" demişti.

Trump, yönetimin elindeki delilleri Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'ne sunacağını, belki kendisinin de iddiası hakkında konuşacağını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG