Erişilebilirlik

İstihbarat Komisyonu Azil Raporunu Açıklayacak


Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff
Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff

Başkan Donald Trump hakkındaki azil soruşturmasında hem kapalı kapılar ardında hem de kamuya açık oturumların yapıldığı Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu öncülüğünde hazırlanan sürece ilişkin raporun, Kongre üyelerinin Şükran Günü tatilinden döndüğü bugün açıklanması bekleniyor.

Komisyon Başkanı Adam Schiff dün gece MSNBC’ye yaptığı açıklamada, komisyonun halen rapora son şeklini verme üzerinde çalıştığını söylemişti.

Rapor, İstihbarat, Dışişleri ve Gözetim Komisyonları tarafından toplanan delillere yer verecek. İstihbarat Komisyonu’nun üyeleri raporu bugünkü gizli bir oturumda inceleyecek. Rapor bugün İstihbarat Komisyonu’nda oylandıktan sonra da Adalet Komisyonu’na iletilecek.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nda Çarşamba günü başlayacak oturumlarda ilk olarak azil soruşturmasıyla ilgili olarak hukuk uzmanları sürecin anayasal zeminine ilişkin ifade verecek.

Demokrat Kongre kaynaklarına göre, Adalet Komisyonu’nun önümüzdeki iki hafta içinde Trump hakkında azil gerekçelerine ilişkin oylama yapması ve bu şekilde de Noel öncesinde Temsilciler Meclisi’nde yapılacak oylamanın önünü açması bekleniyor. Adalet Komisyonu, azil gerekçeleri olarak adlandırılan suçlamaları değerlendirmekle yükümlü.

Temsilciler Meclisi’nin Trump’ı suçlaması halinde, Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’da başlayacak yargılama sürecinde Trump’ın görevden alınıp-alınmayacağına karar verilecek.

Beyaz Saray, Trump ve avukatlarının adil bir süreç olmadığı gerekçesiyle Çarşamba günkü ilk oturuma katılmayacaklarını açıklamıştı. Trump ise Demokratlar'ın oturumu kasten NATO Zirvesi ile aynı güne koyduklarını savunmuştu. Adalet Komisyonu Trump’a oturumlara katılıp-katılmayacağının bildirilmesi için Pazar günü saat 6.00’ya kadar süre tanımıştı.

Trump’ın ekibi bu hafta Demokratlar tarafından Beyaz Saray’a tanınan kritik iki süreye meydan okudu. Beyaz Saray avukatı Pat Cipollone, Adalet Komisyonu Başkanı Jarrold Nadler’a yazdığı mektupta, “Tanıklar henüz belirlenmemişken ve Adalet Komisyonu’nun Başkan’a takviye bazı oturumlar aracılığıyla adil bir süreç imkanı verip-vermeyeceği belli olmayan bir oturuma katılmamız beklenemez” diye yazdı.

Sürecin düzgün bir şekilde işletilmediği ve Başkan’a adil muamele yapılmadığı gerekçelerinin altını çizen Cipollone, bununla birlikte, önümüzdeki dönemde yapılması olası başka oturumlara katılma olasılığını seçenek dışı bırakmadı. Ancak önce Demokratlar’ın usulle ilgili bazı tavizler vermesi gerektiğini, Cumhuriyetçiler’in de başka tanık çağırmalarına izin verilmesi gerektiğini savundu.

Cipollone, Demokratlar’ın Adalet Komisyonu’ndaki ilk oturumun, Başkan Trump NATO Liderler Zirvesi için İngiltere’nin başkenti Londra’da olacağı için, kasıtlı olarak Çarşamba günü yapılmasının planladığını iddia etti.

Trump da Londra'ya seyahatinden önce Twitter'dan oturumun zamanlamasını gündeme getirmişti. Air Force One'ın kalkış görüntülerini paylaşayan Trump, "Ülkemizi temsil etmek ve Amerikan Halkı için mücadele etmek üzere Avrupa'ya gidiyorum. Hiçbir icraatta bulunmayan Demokratlarsa uydurma azil soruşturması oturumunu kasıtlı olarak NATO ile aynı güne koydular. Hoş değil!" ifadelerini kullanmıştı.

Başkan Trump ve Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’ndaki oturumlarda Beyaz Saray avukatının hazır bulunması ve tanık çağrılmasına izin verilmediği gerekçesiyle, azil soruşturması sürecinin adil olmadığını savunuyor. Oysa Cumhuriyetçi Kongre üyeleri kapalı oturumlarda tanıkları sorgulayabilmişler ve geçtiğimiz hafta tamamlanan kamuya açık oturumlar sırasında üç tanık çağırmışlardı.

Azil soruşturmasında odak noktası, Başkan Trump’ın Ukrayna’nın Trump’ın 2020 başkanlık seçimlerindeki olası rakibi Joe Biden ve oğlu Hunter Biden hakkında soruşturma başlatması karşılığında bu ülkeye askeri yardım yapılması pazarlığı yaptığı iddiası.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Time dergisi, Alman Der Spiegel dergisi ve Fransız Le Monde gazetesine verdiği röportajda, Başkan Trump’la hiçbir zaman azil soruşturmasında iddia edildiği gibi bir “koşullu pazarlık” üzerinden konuşmadığın söylemişti.

Ukrayna lideri İngilizce deşifresi yayınlanan röportajda, “Dilenci gibi görünmemizi istemiyorum. Ama savaşta olduğumuzu anlamanız gerekir. Stratejik ortağımızsanız, o zaman hiçbir şeyi bloke edemezsiniz. Burada konu adil olmaktır, mesele pazarlık meselesi değildir” şeklinde konuşmuştu.

Başkan Trump da kendi hesabında bu tweet'lere değinerek, “Son Dakika: Ukrayna Devlet Başkanı da bir kez daha Başkan Trump’ın Ukrayna konusunda, ilişkilerimizde ve telefon görüşmelerimizde yanlış bir şey yapmadığını ilan etti. Eğer radikal sol Demokratlar’ın aklı yerindeyse, ki değil, bu dosya kapanır” ifadelerini kullanmıştı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG