Erişilebilirlik

Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerin Kontrolünde


Cumhuriyetçi Partili John Boehner'in Temsilciler Meclisi başkanı olması bekleniyor
Cumhuriyetçi Partili John Boehner'in Temsilciler Meclisi başkanı olması bekleniyor

Kongre ara seçimlerinde muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti Kongre’nin Temsilciler Meclisi kanadında çoğunluğu ele geçirdi.

Seçimler öncesinde Cumhuriyetçilerin Kongre’de yalnızca 39 sandalyeyi ele geçirerek çoğunluğu alması beklenirken, partinin kazandığı sandalye sayısı 60’a çıktı. Bu da son 70 yılda yapılan seçimlerde Cumhuriyetçilerin en büyük Kongre zaferi sayılıyor.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Partililerin lideri John Boehner, seçim sonuçlarını Başkan Obama ve iktidardaki Demokrat Parti politikalarının “Amerikan halkı tarafından reddedilmesi” şeklinde yorumladı. Boehner’in önümüzdeki yasama döneminde Temsilciler Meclisi başkanı olması bekleniyor.

Cumhuriyetçi Partililer, seçimlerden önce harcamaları keserek bütçeye 100 milyar dolar kazandırma vaadinde bulunmuştu. Cumhuriyetçi Parti’nin kesinti vaatleri savunma harcamalarını içermiyor.

'Çay Partisi' Etkisi

Cumhuriyetçi Parti, zaferini önemli ölçüde, son iki yıl içinde sesini yükselten Çay Partisi adlı muhalefet hareketine borçlu.

Belli bir lideri olmayan ancak Başkan Obama’nın ekonomi politikalarına şiddetle karşı çıkan, vergi kesintileri ve devlet harcamalarının kısılmasını savunan Çay Partisi hareketi, Cumhuriyetçi Parti’nin seçim zaferinde önemli paya sahip.

Senato'da Demokratlar Hala Çoğunlukta

Temsilciler Meclisi’nde dünkü ara seçimlerde çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçi Parti, yüz üyeli Senato’da altı sandalye kazandı ama çoğunluğu elde edemedi.

Kıyasıya seçim yarışının ardından Senato’daki konumunu korumayı başarabilen Demokrat Partililerin lideri Harry Reid, Cumhuriyetçilerle pazarlığa sıcak baktığını açıkladı.

Cumhuriyetçi Parti, bir önceki yasama döneminde Kongre’den geçen sağlık reformu yasasını değiştirmek istiyor. Harry Reid bununla birlikte, bir senatör olarak ilk görevinin istihdam sağlamak olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi Parti Pennsylvania, Illinois, Arkansas, Kuzey Dakota ve Wisconsin eyaletlerindeki Senato sandalyelerini kazandı.

XS
SM
MD
LG