Erişilebilirlik

4 Temmuz Öncesinde ABD'de Piyasalar Hareketli


2017 yılının ikinci çeyreğinin bitmesine bir hafta kaldı. Mayıs ayı içinde yaşanan birkaç sert dalgalanma dışında yatırımcılar, ikinci çeyrekte de çok pozitif bir dönem geçirdi.

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones endüstriyel endeksleri %4’lere varan yükselişler kaydederken, ay başında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü -OPEC’in yaptığı toplantının ardından verilen üretim kesintisi kararının petrol fiyatlarına beklenen yükselişi getirdiğini de gördük. ABD Merkez Bankası’nın çeyrek puanlık faiz oranı artışı da banka sektörüne bir ivme sağladı diyebiliriz.

Peki 4 Temmuz Bağımsızlık Günü tatili öncesinde önümüzdeki hafta boyunca yatırımcıları neler bekliyor?

Gündemin en başında sadece yatırımcıları değil, 25 milyon Amerikalıyı da yakından ilgilendiren, Cumhuriyetçiler’in Obamacare olarak bilinen ve eski Başkan Barack Obama’nın yürürlüğe koyduğu sağlık sigortası sistemini ortadan kaldırmak üzere başlattıkları yeni yasanın geleceği bu hafta belli olabilir. Bu durumda 25 milyon Amerikalının gözü Kongre’de olacak ve eğer Cumhuriyetçiler’in sunduğu plan onaylanırsa bu kişiler sağlık sigortalarını kaybedecekler. Yatırımcılarsa geçen haftadan bu yana sağlık sektörü hisselerine yöneliyor. Obamacare’in ortadan kalkması birçok sigorta şirketi için gelir artışı anlamına geliyor, bu da yatırımcıların bu sektöre yönelmelerinin en büyük sebebi.

Piyasalar Başkan Obama göreve geldiğinden bu yana sağlık sektörüne yatırım yapıyor. Aslında bu yeni bir gelişme sayılmaz. Sağlık sektörü ikinci çeyreğe girerken S&P endeksinin 2017’deki en iyi performansını gösteren sektör genelinde hisseleri son 6 ay boyunca %16,7 oranında değer kazandı.

4 Temmuz Öncesinde ABD'de Piyasalar Hareketli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Bu önemli gelişmelerin dışında yarın gözler Londra’da olacak. Amerika Merkez Bankası Direktörü Janet Yellen’in küresel ekonomik kriz önleyici kararların ortaya atılacağı bir konuşma yapması bekleniyor. Bazı uzmanlar bu konuşmanın ardından yeni faiz artışları gelebilir diye düşünüyorar. Hatırlarsanız, bu faiz artışlarını VOA Finans Muhabiri Jill Malandrino ile konuşmuştuk, macro anlamdaki etkileri dışında mikro anlamda da büyük önem taşıyor. Sıradan vatandaşların kredi kartı faizleri ve ipotekleri bu faiz artışları ile artıyor. Ancak ekonomik büyüme ve maaş artışının olmaması, 90’lı yılların sonunda olduğu gibi orta sınıfı etkileyecek bir krize yol açabilir.

Çarşamba günü yine bankaları sevindirebilecek bir haber bekleniyor: Başkan Trump eski Başkan Obama’nın 2008 krizinden sonra getirdiği ve banka sektörüne uygulanan yaptırımları kaldıracak mı bunu göreceğiz. 34 bankaya uygulanan “stress testi” olarak bilinen testlerin sonuçları pozitif gelmişti. Çarşamba günü Fed bu testlerin, öngördüğü kritere uyup uymadığına karar verecek ve eğer öyle olursa regülasyonların kaldırılması için bir adım daha atılmış olacak.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG