Erişilebilirlik

7 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


7 Temmuz Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Washington Post, ana sayfasında, G-20 zirvesi için Almanya’nın Hamburg kentinde bulunan Başkan Trump’ın Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-In ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe’yle birlikte çekilmiş fotoğrafına yer veriyor. Gazete, Trump’ın Hamburg’dan önce ziyaret ettiği Varşova’da yaptığı konuşmanın ayrıntılarını aktarıyor. Habere göre Trump, konuşmasında, Batı medeniyetinin kuşatma altında olduğunu vurgulayarak, dünya meselelerini daha işbirlikçi bir yaklaşımla ele alan Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinin tam tersi bir tavır sergiledi. Batılı değerlerin radikal İslami terör nedeniyle giderek daha çok tehdit altında olduğunu kaydeden Trump, gazetenin yorumuna göre üstü kapalı bir biçimde dile getirdiği kültürler çatışması içinde kendisini bir kahramanmış gibi göstermeye çabaladı. Gazetenin Trump’ın Varşova konuşmasına ilişkin başyazısındaysa başkanın bahsettiği Batılı değerlerin sadece Batılı ülkelerce değil, Uzakdoğu ve Afrika’da da benimsendiği hatırlatılıyor. Başyazı şöyle devam ediyor: ”Başkan Trump, konuşmasında, ‘Değerlerimize, onları ne pahasına olursa olsun savunacak kadar güveniyor muyuz?’ şeklinde bir soru yöneltti. Bu önemli bir soru. Peki Trump tam olarak hangi değerlerden bahsediyor? Eğer Batılı değerlerden kastı insan hakları, ifade ve basın özgürlüğü, bireyin onuru ise bu değerler sadece Avrupa ve Amerika’nın malı değil. Çin’de Liu Şiaobo, Uganda’da özgürlük için mücadele eden blogcular, Venezuela’da Maduro rejiminin haydutlarına karşı hukukçular da bu değerlere sahip çıkıyor.”

Washington Post bugün ayrıca Amerikalı ve Uzakdoğulu uzman ve yetkililerin, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un üvey kardeşinin Malezya’da bir havaalanı terminalinde öldürülmesinin üzerinden geçen beş ay içinde bu olayın önemi hakkında daha fazla ipucu elde ettiklerini yazıyor. Kim Jong Un’un üvey kardeşi Kim Jong Nam’ın, deri üzerine dökülen birkaç damlası bile ölüme neden olacak kadar güçlü bir zehir olan VX adlı sıvıyla öldürüldüğü ortaya çıkmıştı. Uzmanlar, Kuzey Kore’nin, bu olayla, geniş kapsamlı kimyasal silah cephaneliğinin gücünü sergileme fırsatı yakaladığını ve bu silahları yabancı ülkelerde düşmanlarını korkutmak için kullanmaktan çekinmeyeceğini gösterdiğini belirtiyor. Olayı beş ay sonra yeniden ele alan yetkililer ve uzmanlara göre Kim Jong Nam’ın VX adlı sıvı zehirle öldürülmesi, Kuzey Kore’nin uyguladığı bir tür tatbikattı. Gazeteye göre Kuzey Kore, nükleer denemeleriyle gövde gösterisi yaparken kimyasal silahlarının kapasitesini gizli tutmaya devam ediyor. CIA’in eski Kuzey Kore uzmanlarından Mi Terry’ye göre Kim Jong Nam suikastında kullanılan kimyasal silahın seçimi tesadüfe değil, tamamen bilinçli bir planlamaya dayanıyordu. Kimyasal ve biyolojik silahlar başka ülkeler tarafından genellikle caydırıcı güç olarak kullanılmasına rağmen Kuzey Kore, bu silahlarla düşmanlarına adeta siber savaş benzeri bir savaş açıyor, yani son derece gizli planlanmış, sınırlı çaplı saldırılarla düşmanına karşılık verme fırsatı bırakmadan saldırıyor.

Los Angeles Times da Başkan Trump’ın dün Varşova’da yaptığı konuşmayla ilgili yorumlara yer veriyor. Gazete, Trump’ın Polonya’daki konuşması sırasında 2016 başkanlık seçimlerine müdahale eden Rusya’yı sorumlu tutmaktan kaçındığını, bunun yerine, başkalarının da müdahalelerinin olmuş olabileceğini dile getirdiğini yazıyor. Habere göre Trump, bu sözlerle, bugün Rusya Devlet başkanı Putin’le yapacağı görüşme öncesinde kafaları kurcalayan şu sorunun da yanıtını dolaylı yoldan vermiş oluyor: Trump, yüz yüze yapacağı görüşme sırasında Rus lideri seçimlere müdahale konusunda birebir olarak, doğrudan kınayacak mı? Gazete, başkanın, bu sorunun yanıtının olumsuz olacağını şimdiden ima ettiğini bildiriyor. Haberde ayrıca Trump’ın başkanların yabancı ülkelere yaptıkları ziyaretlerde uydukları kurallardan birini çiğneyerek selefi Obama’yı, hem de adını dile getirerek, sert bir şekilde eleştirdiği ayrıntısı da yer alıyor. Öte yandan haberde Trump’ın Putin’le hangi konularda yüzleşeceğine dair ipuçları verdiği de yazılı. Rusya’nın Ukrayna’yı istikrarsızlaştırma çabalarına yönelik eleştiriler, bunlardan biri.

New York Times ise Başkan Trump’ın Varşova’da yaptığı konuşmanın yanı sıra Amerika ve müttefiklerinin ticaret alanındaki farklı yaklaşımlarıyla ilgili yorumlara yer veriyor. Gazete, Başkan Trump’ın küresel ticarete dair yeni kuralları dikte etmeye çalıştığını, ancak dünyanın geri kalanının çok farklı öncelikleri olduğunu yazıyor. Habere göre dünyanın en büyük ekonomileri, Amerika’nın küresel ticarete dair dayatmalarını kabul edeceğe hiç benzemiyor. Avrupa Birliği ve Japonya’nın G-20 zirvesi öncesinde serbest ticaret anlaşmalarının kapsamını genişletmeye yönelik hamleleri, bunun bir göstergesi. Bu anlaşma hayata geçtiği takdirde iki pazar arasındaki mal ve hizmet trafiği artacak, Amerikan firmalarının önündeki fırsat kapılarıysa birer birer kapanacak. Amerika korumacı bir politikaya yönelirken Avrupa ve Uzakdoğu, küreselleşmeye daha çok ağırlık verecek.

XS
SM
MD
LG