Erişilebilirlik

27 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


27 Temmuz Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

New York Times, Başkan Trump’ın trans bireylerin Amerikan Ordusu’nda görev yapmasını yasaklama kararını ana sayfasına taşımış. ”Trump trans bireylere yönelik yasakla orduyu şaşırttı” başlığı atan gazete, Başkan’ın bu ani kararının, trans bireylere orduda görev alma şansı tanıyan ve sosyal muhafazakarların tepkisini çeken bir yıllık uygulamayı geri çevirdiğini bildiriyor.

Habere göre Kongre, trans askerlerin hormon tedavileri ve cinsiyet değiştirme ameliyatları masraflarının ordu tarafından karşılanmasına ilişkin tartışmalar nedeniyle bir süredir çalkantı içindeydi. Ancak Başkan Trump, sadece bu meseleyi çözmek yerine trans bireyleri topluca ordudan uzaklaştırmayı seçti. Gazete, konuya ilişkin başyazısında, kararın, dikkatleri Trump’ın işlev bozukluğu içindeki Beyaz Saray’ın üzerinden çekme girişimi olarak da değerlendiriyor. Gazete, Trump’ın yasakla ilgili açıklamasında yer alan ‘Ordu, kararlı ve ezici zaferlere odaklanmalıdır” şeklindeki sözlerini, ”Sanki ordudaki trans bireyler şimdiye kadar korkaklık içindeydi” diyerek eleştiriyor.

Başyazıda ayrıca Cumhuriyetçi Senatörler John McCain ve Orrin Hatch’in trans askerleri savunduğu ayrıntısına yer veriliyor. McCain ve Hatch, trans askerlerin şimdiye kadar Amerikan Ordusu’nda onurla görev yaptıklarını ve en iyiyi hakettiklerini savunuyor. Öte yandan New York Times, trans bireylerin orduda görev yapması gibi temel bir insan hakkı konusunda böylesi bir geri vitesin aslında tam bir sürpriz olmadığını, Obama Yönetimi’nin trans bireylere ordu kapısını aralamasından sonra Savunma Bakanı James Mattis’in trans asker almaya başlamadan önce altı ay beklediğini hatırlatıyor. Mattis, 2016’da editörlüğünü yaptığı bir kitapta da siyasi liderlerin dayattığı yeni sosyal standartların Amerikan Ordusu’nun savaşma gücünü zayıflattığını iddia ediyordu. New York Times ayrıca Başkan Trump’ın seçim kampanyası sırasında LGBTİ toplumunun müttefiki olduğunu iddia ettiğini ancak bu son kararın, seçim vaadlerinin tam tersi nitelikte olduğunu yazıyor.

New York Times bugün ayrıca IŞİD’in seks kölesi olmaya zorladığı kadınların dramını ana sayfadan aktarıyor. Gazete, 2014‘ten beri IŞİD’in kölesi olan ve geçen yıl başlayan Musul operasyonu sonrasında örgürün elinden kurtarılan yaklaşık 180 Ezidi kadın, kız ve çocuğun ağır bir şok içinde olduğunu bildiriyor. Habere göre IŞİD kontrolunun ilk iki yılda örgütün elinden kaçmayı başaranlarda intihar etme eğilimi, kol ve bacak kırıkları ve enfeksiyonel hastalıklar görülüyordu.

Ancak bugünkü durum çok daha ağır. Örneğin IŞİD’den şimdi kurtarılan kadınların neredeyse yüzde 90’ı günlerce uyanmadan uyuyor, konuşmuyor, beslenme güçlüğü çekiyor. Habere göre çoğu Ezidi kadının IŞİD’in elinde ideolojik beyin yıkamaya da maruz kaldığı gözleniyor. Örneğin örgütten kurtarılan kadınlar yüzlerini kapamada ısrar ediyor, kendilerine tecavüz eden militanlardan ”kocaları” olarak bahsediyor. Gazete, bu kadınların IŞİD’in elinden kurtulmuş olsalar bile yaşadıkları travmadan kurtulamadıklarını kaydediyor.

Washington Post da Başkan Trump’ın trans bireylerin orduda görev yapmasını engelleyecek kararına ilişkin haber ve yorumlara yer ayırıyor. Gazetenin yayınladığı değerlendirmeye göre Trump, on yıllar boyunca LGBT toplumuna ideolojik olmayan bir tavırla yaklaşmıştı. Şimdiye kadar LGBT toplumuna kendi çıkarları doğrultusunda yaklaşan Trump, sadece bir yıl önce sosyal liberal bir tavırla Cumhuriyetçi Parti’yi LGBT meseleleri konusunda sola çekmeye çalışmış, LGBT toplumu için rakibi Hillary Clinton’dan çok daha fazlasını yapacağı vaadlerinde bulunmuştu. Ancak gazete, Trump Beyaz Saray’a girdiğinden beri şartların değiştiğini kaydediyor. Örneğin Trump’a yakın kişiler, Trump’ın seçmen tabanını oluşturan muhafazakar seçmenlerin sosyal görüşleri doğrultusunda hareket ediyor. Trans okul çocuklarına koruma sağlayan uygulamaları geri çekmek, Beyaz Saray’ın internet sitesinden LGBT haklarına dair sayfayı kaldırmak ve Haziran’da kutlanan Gurur Ayı hakkında açıklama yapmamak, bu politikalardan bazıları.

Washington Post bugün ayrıca dünyanın en büyük elektronik imalatçılarından Foxconn’un Wisconsin eyaletinde on milyar dolarlık bir fabrika inşa edeceğini açıkladığını, bu haberin Başkan Trump ve eyalet valisi Scott Walker için dört gözle beklenen bir zafer anlamına geldiğini bildiriyor. Apple, Google ve Amazon gibi dev şirketlerin hemen her türlü elektronik ürünlerini imal eden Foxconn, şimdiye kadar Uzakdoğu, Güney Amerika ve Doğu Avrupa gibi işgücünün ucuz olduğu ülkelerde faaliyet gösteriyor. Foxconn’un kararı, Wisconsin eyaletinde önümüzdeki yıl zorlu seçim yarışıyla karşı karşıya olacak Vali Walker için bir avantaj olarak görülüyor.

XS
SM
MD
LG