Erişilebilirlik

25 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


25 Temmuz Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

Washington Post, Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahalesiyle ilgili soruşturmanın Trump’ın yakın çevresini de kapsamasıyla birlikte şekil değiştirdiğini bildiriyor ve bu kapsamda Trump’ın damadı ve yakın danışmanı Jared Kushner’ın Senato İstihbarat Komisyonu’ndaki kapalı oturumda verdiği ifadenin ayrıntılarına yer veriyor. Kushner’ın ifade verdikten sonra Beyaz Saray’da bir açıklama yaptığını bildiren gazete, Kushner’ın Ruslarla yaptığı görüşmeleri listelediğini ve ”Rus yetkililerle işbirliği yapmadım” şeklinde bir açıklama yaptığını bildiriyor. Kushner, Senato’ya sunduğu 11 sayfalık savunmasında 2016 seçim kampanyası ve seçimlerden sonraki geçiş döneminde Rus yetkililerle dört kez görüştüğünü bildirdi. Habere göre Kushner, kayınpederinin 2016 seçimlerinde elde ettiği zaferin mimarının Rusya olduğu iddiasını açıkça reddetti. Kushner bugün de yine kapalı kapılar ardında Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nda ifade vermeyi sürdürecek.

Washington Post bugün ayrıca Başkan Trump ve ekibinin Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın yerine yeni bir isim atamanın yollarını aradığını bildiriyor. Habere göre Trump’ın yakın çevresindeki bazı kişiler, Sessions’ın görevden uzaklaştırılmasını, Rusya soruşturmasını yürüten özel savcı Robert Mueller’ı görevden alma ve Trump’ın 2016 seçimlerini kazanmak için Kremlin’le işbirliği yapıp yapmadığına ilişkin soruşturmayı sona erdirme stratejisinin bir parçası olarak görüyor. Gazete, Başkan Trump’ın dün Adalet Bakanı Sessions’ı, ”Hillary Clinton’ın suçları ve Rusya ilişkileri”nin üzerine yeterince gitmediği için eleştirdiğini ve Sessions’ı ”kuşatma altındaki adalet bakanımız” olarak nitelediğini yazıyor. Washington Post’a göre bir başkanın adalet bakanına eski siyasi rakibini soruşturması talimatı vermesi gibi bir olaya daha önce hiç rastlanmadığı ve Trump’ın imalarının şaşkınlık yarattığı yorumunda bulunuyor. Trump ve yakın müttefiki Sessions arasındaki ilişkiler, Sessions’ın Adalet Bakanı olarak kendisini Rusya soruşturmasından uzak tutacağını açıklaması üzerine bozulmuştu. Gazete bir yandan da Rusya soruşturmasını yürüten Robert Mueller’ın da görevden alınması olasılığının gündemde olduğunu, Sessions’ın yerini alabilecek isimler arasında Texas Senatörü Ted Cruz’un ve New York’un eski Belediye Başkanı Rudy Giuliani’nin adının geçtiğini kaydediyor.

Washington Post’un ana sayfa haberlerinden biri de Amerika’nın IŞİD’le mücadele ve Suriye politikasıyla ilgili. Gazete, Rusya’yla işbirliğinin Amerika’nın Suriye planının kilit parçalarından biri olduğunu ancak kimi yetkililerin Moskova’nın koz elde etmek için yapılacak işbirliği anlaşmasından sapabileceği kaygısı taşıdığını yazıyor. Habere göre Amerikalı askeri stratejistler, Suriye hükümet güçlerinin ve müttefiklerinin koalisyonun militanlara yönelik yürüttüğü operasyona müdahale etmesini önlemesi için Rusya’dan yardım alıyor. Ancak kimi Amerikalı uzmanlara ve Beyaz Saray yetkililerine göre bu plan, Suriye’deki üstünlüğü İran, Esat ve Rusya’ya teslim etme ve IŞİD’e, kendini yeniden toparlaması için açık kapı bırakma anlamına geliyor. Bir başka kaygı kaynağı ise Rusya ve İran’ın güvenilmez olduğuyla ilgili. Kimi uzmanlar, bu iki ülkeye hiçbir anlaşmada güvenilmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Bugün Los Angeles Times ise robotların tarımsal üretimde yerini almaya başladığıyla ilgili bir habere yer veriyor. Gazete, Amerika’nın tarım merkezi sayılan California eyaletinde çok sayıda çiftçinin insansız hava araçları, uyduların güdümündeki sensörler ve akıllı telefon uygulamalarından yararlandığını, ancak eyalette yetiştirilen 200’den fazla tarım ürününün hala elle toplandığını yazıyor. California’nın 47 milyar dolarlık teknolojik tarım sektörü, düşük ücretli göçmen iş gücü azalmadan önce ürün toplama teknolojisini geliştirmek için seferber oldu. Gazete, California’daki tarlaların, aynı bir zamanlar fabrikalarda olduğu gibi yeniden tasarlanması, makineleşmeye ve iyi eğitimli işçilere daha çok yer ayırması gerektiği uyarısında bulunuyor.


XS
SM
MD
LG