Erişilebilirlik

19 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


19 Temmuz Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Amerikan gazeteleri, sağlık yasası tasarısının çöküşüyle birlikte Senato’daki Cumhuriyetçi Partililer’in uğradığı yenilgiye dair haber ve değerlendirmelere geniş yer ayırıyor.

Washington Post, üçü kadın dört Cumhuriyetçi senatörün eski Başkan Obama’nın önderliğinde hazırlanan sağlık reformu yasasının geri çevrilmesine ”hayır” demesiyle birlikte Cumhuriyetçi Parti’nin karmaşaya sürüklendiğini yazıyor. Habere göre gerek Kongre’deki Cumhuriyetçi Partililer gerekse Obama’nın sağlık yasasını başkanlığının daha birinci gününde geri çevireceği sözü veren Trump, bu yenilgiden büyük darbe aldı. Cumhuriyetçi Parti’nin yoksulların yararlandığı Medicaid adlı sağlık sigortasında kesinti yapma ve sigorta şirketleri üzerindeki denetimleri gevşetme gibi önerileri, Obama’nın yasasını yeteri kadar değiştirmediği eleştirisi getiren katı muhafazakar senatörlerin olduğu kadar, seçmenlerinin sağlık sigortalarını kaybetmesini istemeyen ılımlı muhafazakar senatörlerin de tepkisini çekti. Gazete, Başkan Trump’ın ”Obama’nın yasasının çökmesini bekleyeceğiz. Sonra da Demokratlar bizim ayağımıza gelecek” şeklindeki sözlerini ise eleştiriyor. Washington Post, yayınladığı başyazıda, Kongre’deki Cumhuriyetçiler’in Trump’a kulak asmaması ve Demokratlar’la beraber Obama’nın sağlık yasasının aksayan yönlerini iyileştirmenin yollarını araması gerektiğini kaydediyor. Gazete, bu sözlerin, Başkan Trump’ın sorumsuzluğunu yansıttığını yazıyor ve Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerini, partizanlığı bir kenara bırakıp Demokrat üyelerle birlikte sistemi düzeltmek için işbirliği yapmaya davet ediyor.

Washington Post bugün ayrıca sağlık tasarısının çöküşünün Cumhuriyetçi Parti içindeki yansımalarıyla ilgili Dan Balz imzalı makaleye yer veriyor. Balz, ”Kendiyle savaşan parti sağlık konusunda duvara çarptı” başlıklı makalesinde, yedi yıldır Obama’nın yasasını geri çevirme sözü veren Cumhuriyetçiler’in, bunun adeta bir serap olduğunu anladığını yazıyor. Makale şöyle devam ediyor: ”Cumhuriyetçiler’in bu hezimet karşısında nasıl bir bedel ödeyeceklerini önümüzdeki aylarda göreceğiz. Belki toparlanmak için vergi reformu yasasına odaklanacaklar, ki bunun da bir garantisi yok. Bu yenilginin 2018‘deki ara seçimler öncesinde Cumhuriyetçi Parti’nin moralini bozacağına ve şevkini kıracağına şüphe yok. 2018’de Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etmeyi amaçlayan Demokrat Parti, şimdi daha çok enerji toplayacak. Cumhuriyetçi Parti içindeki anlaşmazlıklar sadece ılımlılarla katı muhafazakarlar arasındaki çekişmeden değil, devlet idaresiyle ilgili telafisi olmayan farklılıklardan kaynaklanıyor. Cumhuriyetçiler, son yedi yıldır politika üretme zorluğuna katlanmadan kolay yoldan basit kampanya sloganlarının cazibesine yenik düştü. Kampanya sloganlarıyla devlet idaresi arasında köprü kurmayı başaramadı. Siyasi partiler, zor zamanlarda dağılan parçaları toplamak ve yeniden yapılanmak için başkanlarından ilham alır. Ancak bugün artık normalden bahsetmiyoruz. Cumhuriyetçi Parti, Başkan Trump’ın oyunu kendi kurallarına göre oynadığı gerçeğiyle henüz yüzleşmiş değil.”

New York Times ise sağlık yasasının çöküşüyle ilgili haber ve yorumların yanısıra Başkan Trump ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında ikinci bir görüşmenin daha yapıldığı haberine yer veriyor. Gazete, Hamburg’da 7 Temmuz’da G-20 zirvesi sırasında Trump ve Putin’in ilk kez yüzyüze görüştüğünü, ancak bu görüşmeden sonra akşam yemeği sırasında yaklaşık bir saat süren ve sadece Kremlin’in tercümanının yer aldığı ikinci bir görüşme daha olduğunu yazıyor. Habere göre Beyaz Saray, ikinci görüşmenin gerçekleştiğini, bu görüşmeye tanık olan bazı dünya liderlerinin sergiledikleri şaşkınlıkla birlikte ortaya çıkan söylentiler üzerine doğruladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, akşam yemeği sırasında Amerika ve Rusya liderlerinin başbaşa görüşmesinde hiçbir tuhaflık olmadığı bildirildi. Başkan Trump da konuyla ilgili Twitter mesajında akşam yemeğinin bir sır olmadığını, tüm liderlerin Almanya Başbakanı Merkel’in konuğu olduğunu ve basının da bunu bildiğini yazdı. New York Times, basın mensuplarının alınmadığı akşam yemeği sırasındaki konuşmaların, Başkan Trump dışında Amerika tarafından başka bir tanığı olmadığının altını çiziyor. Merkezi New York’ta bulunan araştırma ve danışmanlık firması Avrasya Grubu’nun başkanı Ian Bremmer’ın diğer davetlilerden aldığı bilgilere göre Amerikan başkanının yemek sırasında yerinden kalkıp Rus liderin yanına gitmesi, hayret, kafa karışıklığı ve şaşkınlıkla karşılandı. Amerikan-Rus ilişkileri uzmanlarına göre görüşmede Amerikan tarafından herhangi bir ulusal güvenlik ya da dış siyaset uzmanının yer almaması ve konuşulanlar hakkında not alınmamış olması, görüşmenin uzun sürdüğü gerçeği de göz önünde bulundurulduğunda oldukça kaygı verici.

XS
SM
MD
LG