Erişilebilirlik

10 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


10 Temmuz Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00

Amerikan gazeteleri, Başkan Trump'ın emekliye ayrılacağını açıklayan Anayasa Mahkemesi üyesi Yargıç Anthony Kennedy'nin yerine muhafazakar Yargıç Brett Kavanaugh'yu aday göstermesiyle ilgili ayrıntılara geniş yer ayırıyor.

New York Times, Washington'un muhafazakar hukuk çevrelerinde siyasi açıdan birçok bağlantıları bulunan Yargıç Brett Kavanaugh'nun Senato'daki onay sürecinin son derece çetin geçeceğini yazıyor. Habere göre Trump, Yargıç Kavanaugh'yu ”Zamanımızın en keskin zekalı hukukçularından biri” olarak tanımladı ve adayının siyasi görüşlerini bir kenara bırakarak Anayasa'yı ”yazıldığı” gibi uygulayacak bir yargıç olduğunu söyledi. 53 yaşındaki Washington temyiz mahkemesi yargıcı Kavanaugh, eski başkan George W. Bush'un danışmanlarındandı. Kavanaugh aynı zamanda eski başkan Bill Clinton'ı soruşturan hukukçulardan biriydi. Gazeteye göre Trump'ın Kavanaugh gibi Cumhuriyeti Parti'yle derin bağları bulunan bir yargıcı Anayasa Mahkemesi'ne aday göstermesi, kendi aralarında bölünme içinde olan Cumhuriyetçi ve Demokratlar'ı birleştirecek. Emekliye ayrılacak Yargıç Kennedy'nin kürtaj, eşcinsel hakları, azınlıklara üniversite giriş gibi bazı alanlarda öncelik tanınması ve idam cezası gibi Anayasa Mahkemesi'nde kutuplaşmaya neden olan meselelerde eşitliği bozan oyu kullanıyor, kimi zaman liberal, kimi zamansa muhafazakarların lehine kararlara imza atıyordu. Ancak muhafazakar değerlere sıkı sıkıya bağlı olan ve Senato onayı aldığı takdirde on yıllar boyunca görev yapacak olan Kavanaugh'nun mahkemenin dengesini sağa çekeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

New York Times, Yargıç Brett Kavanaugh'nun Anayasa Mahkemesi üyeliğine ilişkin bir başka haberindeyse Kavanaugh'nun, Amerikan tarihinde eşi benzeri görülmemiş 30 yıllık bir projenin son ürünü olduğu yorumunda bulunuyor. Habere göre Cumhuriyetçi başkanların şimdiye kadar Anayasa Mahkemesi'ne muhafazakar olarak atadıkları bazı yargıçların zaman içinde liberal kanada kayması, parti içinde ve muhafazakar çevrelerde uzun yıllar boyunca hayal kırıklığına yol açtı. Bu yargıçlar arasında en çok göze çarpanlar David Souter, Sandra Day O'Connor ve emekliye ayrılacak olan Anthony Kennedy. Ancak muhafazakar çevreler, Yargıç Kavanaugh'yla birlikte 1930'lu yıllardan sonra ilk defa Anayasa Mahkemesi'nin sağ kanada demir atacağına kesin gözüyle bakıyor. Bu da keskin ideolojik ve partizan çizgilerle ayrılmış Washington'da her iki partinin de Kavanaugh'nun adaylığı karşısında çok sıkı mücadele vereceği anlamına geliyor. Bazı Demokrat Partili Kongre üyeleri, Trump henüz adayını açıklamadan onay sürecinde ret oyu kullanacaklarını duyurdu. Örneğin Pennsylvania eyaletinden Demokrat Partili Senatör Bob Casey, ”Trump'ın listesindeki her isim, Washington bataklığının içinden çıkarılmış, bu yozlaşmış sürecin meyvesi olan yargıçlardır” ifadelerini kullandı.

Washington Post ise Trump'ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine muhafazakar Yargıç Brett Kavanaugh'yu aday göstermesiyle ilgili ayrıntıların yanı sıra bu hafta yapılacak NATO zirvesine ilişkin bir habere yer ayırıyor. Gazete, Savunma Bakanı Jim Mattis'i zirvede zorlu bir sürecin beklediğini kaydediyor. Bunun nedeni, Amerika'nın güvenliği açısından Amerika-Avrupa ittifakının hayati önem taşıdığını düşünen Mattis'in bu görüşünü, patronu sayılabilecek Başkan Trump'ın paylaşmaması. Habere göre Mattis ve Trump'ı Amerika'nın geleneksel müttefikleriyle bir araya getirecek olan NATO zirvesi, Mattis açısından birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Savunma Bakanı Mattis, şimdiye kadar Trump'la arasındaki farklılıkları arka plana itmeye çalışmış, Avrupalılar'a, Amerikan Hükümeti'ni Trump'ın Twitter mesajları değil, icraatlar çerçevesinde değerlendirmelerini çağrısı yapmıştı. Ancak son aylarda Amerika-Avrupa ilişkilerinin gerilmesi, Trump'ın, Mattis'in tecritçilik karşıtı görüşlerini paylaşan kilit dış politika danışmanlarını ya kovması ya da saf dışı bırakması, Mattis'in işini daha da zora soktu. Uzmanlarsa Mattis'i Amerikan dış politikasının birleştirici gücü olarak görüyor ve müttefiklerle işleri yürüten kilit kabine üyelerinden biri olduğunu kaydediyor. Washington Post, Mattis'in bu hafta Brüksel'de yapacağı işlerin çoğunu kapalı kapılar ardında halledeceğini öngörüyor.

Wall Street Journal'ın ana sayfasındaysa Yargıç Kavanaugh'nun adaylığı haberinin hemen altında İngiltere'deki hükümet kriziyle ilgili haber göze çarpıyor. Gazete, Brexit'ın en sıkı savunucularından Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Brexit'ten sorumlu bakan David Davis'in istifa etmesinin Başbakan Theresa May'in hükümetini siyasi krize sürükleyeceğini kaydediyor. Habere göre İngiltere'nin dokuz aydan az süre içinde AB'den çıkmaya hazırlandığı sırada kritik görevlerdeki iki bakanın istifa etmesi, Brexit stratejisinde de önemli değişikliklere yol açabilir. Johnson ve Davis'in istifa sebebi ise cuma günü yapılan kabine toplantısında AB'yle yakın ekonomik ilişkiler kurulması ve AB denetiminin büyük oranda korunmasına karar verilmesi. İstifaların Theresa May'in kendi partisi içindeki liderliğinin sorgulanmasına yol açacağı kaydediliyor. Bu da dev göç dalgaları ve Başkan Trump'ın küresel ticaret ve güvenlik düzenini alt üst eden icraatları karşısında zaten başını kaşıyacak zaman bulamayan AB liderlerini daha da sıkıştıracak.

XS
SM
MD
LG