Erişilebilirlik

Temiz Enerjide Yeni Alternatif: Okyanuslar


Temiz Enerjide Yeni Alternatif: Okyanuslar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00
2020 yılına kadar Amerika’da enerjiye olan talebin % 32 oranında artması bekleniyor. Amerika, bu enerji talebinin %85‘ini fosil yakıtlarla karşılıyor. Bu nedenle Amerika’nın yenilenebilir, alternatif enerji kaynakları araştırması ve bunlara yatırım yapması yeni bir çaba değil. Güneş ve rüzgar enerjisinden sonra sıra şimdi de okyanusta. Bir grup uzman Atlas Okyanusu’ndan elektrik enerjisi elde etmeye çalışıyor.

Araştırmacı Elizabeth Stork’a göre okyanus, güçlü ve ne yapacağı önceden tahmin edilmesi zor bir dost: ”Okyanus bazen çok sakin, bazen de son derece hırçın ve saldırgan.”

Stork, dalgaları ve suyu aslında henüz kullanılmayan büyük bir enerji kaynağı olarak görüyor: ”Okyanusa baktığım zaman kullanmayarak boşa harcadığımız sonu olmayan bir güç görüyorum.”

Florida Atlantik Üniversitesi’ndeki çevre uzmanları Florida açıklarındaki Gulfstream akıntısının gücünü ölçüyor. Akıntı, yenilenebilir enerjide yeni bir kaynak olabilir.

Howard Hanson, ”Florida’daki akıntının gücü çok şiddetli bir fırtınanın yarattığı güçle eşdeğer,” diyor.

Akustik Doppler akıntı radarı, okyanusun dikey kesitlerini alıyor. Radar, ses dalgalarını kullanarak her kesitten farklı zamanlarda geçen su hızını ölçüyor.

Hanson, ”Radar, rüzgar hızını belirleyen yöntemi kullanarak akıntıdaki suyun hızını ölçüyor,” diyor.

Amaç, enerji elde etmede kullanılacak gereçleri denemek için bir platform oluşturmak. Gulfstream akıntısının gücü, yatay rüzgar türbinleri kullanılarak elektrik enerjisine dönüştürülebilir.

Howard Hanson, ”Bir pervaneyi nasıl yenilenebilir rüzgar enerjisiyle çevirebiliyorsanız, aynı pervaneyi denizdeki akıntı gücüyle de çevirebilirsiniz,” şeklinde konuşuyor.

Bilim, bir gün okyanusun gücünü kullanmaya başlayabilir ve Gulfstream Projesi, okyanus enerjisini elektriğe dönüştürebilecek teknolojilerden biri olabilir. O zamana kadar da araştırmacılar okyanus dalgalarının ve gel-gitlerin enerji kaynağı olarak kullanılıp kullanılmayacağını incelemey devam edecek gibi görünüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG