Erişilebilirlik

Telekulak Yasası Kongrenin Gündeminde


Telekulak Yasası Kongrenin Gündeminde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Ulusal Güvenlik Dairesi’nin casusluk programının süresini iki ay daha uzatma girişimi, geçen hafta başarısızlıkla sonuçlandı. Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Partili Mitch McConnell, sonucu şaşkınlıkla karşıladı.

McConnell, ”Şu anda tehditlerin çok olduğu bir dönemdeyiz. Ortadoğu’da neler olup bittiğini, burada ne yapmaya çalıştıklarını biliyoruz. Bu yasanın süresinin dolmasını istediğimize inanamıyorum.” şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyetçi Partili Senatör Rand Paul, programın süresinin uzatılmasını istemiyor.

Paul, her Amerikalı'nın şüpheli sayıldığını. çünkü herkesin kaydının tutulduğunu söylüyor.

Bu konuda Kongre’de 10 saat konuşan Senatör Rand Paul, 2013 yılında Ulusal Güvenlik Dairesi eski çalışanı Edward Snowden’ın casusluk programını açığa çıkarması üzerine patlak veren öfkeye de değindi.

Başkan Obama’nın hükümetin elinde mahkeme kararı olmadığı durumlar dışında telefon kayıtlarının telekomünikasyon şirketlerinde kalması gerektiği fikrini yansıtan yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nden geçti. Ancak Senatör Jeff Sessions gibi Cumhuriyetçi Partililer’in ulusal güvenlik gerekçelerini öne sürmesi üzerine tasarı Senato’da reddedildi.

Sessions, hükümetin 11 Eylül 2001'deki gibi binlerce Amerikalı'nın hayatına malolan saldırıları engelleme yolları aramasının son derece mantıklı olduğunu belirtti.

Demokrat Partili Senatör Patrick Leahy’ye göre iç casusluk konusunda görüş ayrılığına düşülmesi, Kongre’nin Amerikan kamuoyundan koptuğunu gösteriyor.

Leahy, ”Hangi eyalette yaşadığınız umurumda değil. İstediğiniz Amerikalı’ya ‘telefon kayıtlarının toplanmasını ister misiniz’ diye sorun. Yanıt ‘elbette hayır’ olacaktır.” şeklinde konuşuyor.

Senatörler 1 Haziran’da süresi dolacak olan ulusal güvenlik yasasını çıkarmaya çalışacak. Ancak tasarı Senato’dan geçse bile Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, tasarıyı geçirme sözü vermiyor.

Boehner, Temsilciler Meclisi'nin görevini yaptığını, şimdi sıranın Senatoda olduğunu söylüyor.

Ulusal Güvenlik Dairesi NSA, 11 Eylül 2001 terör saldırıları sonrasında çıkarılan ve Amerikan Hükümeti’ne terör eylemlerini araştırmak ve engellemek için geniş yetkiler tanıyan Yurtseverlik Yasası kapsamında Amerikan vatandaşlarının telefon görüşmelerini gizlice kaydediyordu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG