Erişilebilirlik

Telekulak Skandalına İngiltere de Karıştı


Berlin'de İngiliz büyükelçiliğinin yanıbaşındaki tarihi Brandenburg Kapısı
Berlin'de İngiliz büyükelçiliğinin yanıbaşındaki tarihi Brandenburg Kapısı
Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in yıllardır Almanya Başbakanı Angela Merkel’i dinlediğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren telekulak skandalının boyutu her geçen gün daha da büyüyor.

Almanya’da büyük tepkilere neden olan ve siyasi yorumculara göre iki ülke arasındaki ilişkilerde derin krize yol açan bu olayla ilgili tartışmalar sürerken, şimdi de İngiliz gazetesi The Independent ve Alman Der Spiegel dergisi, eski Amerikan istihbarat çalışanı Edward Snowden’ı kaynak göstererek İngiliz istihbarat servisi GCHQ’nun da Merkel’i ve Alman Parlamentosu’nu dinlediğini öne sürdü.

Der Spiegel dergisinde Snowden’in ifşa ettiği belgelere dayanan haber ve fotoraflara göre, İngiltere gizli dinleme faaliyetlerini, Berlin'in tam merkezinde bulunan ve dünya çapında tanınan Brandenburg Kapısı’nın hemen yanıbaşındaki büyükelçilik binasının çatısındaki çadıra benzeyen mekandan yapıyor.

İngiltere Devlet İletişim Birimi GCHQ’nun 2000 yılında açılan binada kurduğu sistemle binanın yakınındaki Federal Başbakanlık Binasını, Federal Meclis Bundestag ve milletvekillerininin ofislerinin bulunduğu diğer binaları, ayrıca bazı gazetelerin redaksiyon ofislerini usulsüz olarak dinlediği iddia ediliyor.

Söz konusu sistemden mıntıkadaki tüm kablosuz iletişim ve internet bağlantılarının da izlenebildiği, ayrıca meclis çalışanlarının iletişimi sağlayan ve intranet adını taşıyan kapalı devre şebeke sisteminin de takip edildiği tahmin ediliyor.

Berlin’deki İngiliz Büyükelçiliği ve Londra’daki GCHQ merkezi iddialarla ilgili bir açıklama yapmayı red ederken, Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin İngiltere Büyükelçisi Simon McDonald’ı bakanlığa çağırarak konu hakkında bilgi talep ettiği açıklandı. Görüşmenin detayları gizli tutuldu. Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Merkel'i dinlemesi iddiaları sonrasında Amerika’nın Berlin Büyükelçisi John B. Emerson da konuyla ilgili bilgi vermesi için Federal Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

Öte yandan güvenlik uzmanları NSA gibi Amerikan gizli servisleriyle, İngiliz servisler arasındaki işbirliğinin bilinenden de yoğun olduğunu ve dinleme faaliyetlerinin birçok ülkede ortak koordine edildiğini savunuyor. İngiliz gizli servislerinin, Kanada ve Yeni Zelanda gizli servisleriyle de sıkı işbirliği yaptığı tahmin ediliyor.

Bu arada başkent Berlin’de Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere paralel, sığınma hakkı verilmesi durumunda Snowden’in Almanya’ya gelme isteği de tartışılmaya devam ediyor. Snowden geçen hafta, Merkel’in dinlenmesi ile ilgili bilgilerle bağlantılı tanıklık yapabileceğini açıklamıştı. Sol Parti ve Yeşiller Partisi Snowden’in Amerikan adli makamlarının cezai kovuşturmasına maruz kalmaması için Almanya’ya gelebilmesini talep ediyor.

Nitekim Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir Snowden'ın tanıklık etmesi için hükümetin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Alman hükümeti ise Snowden’a iltica imkanı verilmesinin planlanmadığını duyurdu. Hükümet sözcüsü Snowden'ın Rusya’da ilticacı olduğunu belirtirken, Berlin - Washington ilişkilerinde gerilime yol açacak girişimlerde bulunmayı planlamadıklarını söyledi.

Sözcü transatlantik ittifakının Başbakan Merkel için büyük önem taşıdığını vurguladı. Snowden'ın Rusya'daki iltica süresi gelecek yıl yaz aylarında sona eriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG