Erişilebilirlik

'Telefon Görüşmesi' ABD-AB Krizi Yarattı


ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland (ortada) ve Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt (sağda)
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland (ortada) ve Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt (sağda)

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın Kiev’deki Amerikan büyükelçisiyle yaptığı ve küfürlü ifade kullanıldığı iddia edilen telefon görüşmesinin sızdırılması olayında Rusya’ya işaret ediyor

Telefon görüşmesinin YouTube video paylaşım sitesindeki kaydında, Amerika Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu yardımcısı Victoria Nuland ve Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt olduğu iddia edilen iki kişi Avrupa Birliği hakkında kaba ifadeler kullanılıyor. Görüşmedeki kişiler, Ukrayna’daki mevcut siyasi krizde uluslararası çözüm çabalarını tartışırken, bir noktada Nuland olduğu iddia edilen kişi, Avrupa Birliği hakkında küfürlü ifade kullanarak Birlik’in Ukrayna’yla ilgili tavrının ciddiye alınmaması gerektiğine işaret ediyor. Telefonun öbür ucundaki kişiyse ifadeye destek veriyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, YouTube videosunun kaynağı konusunda başka bağımsız bilgiye sahip olmadığını bildirerek, yayınlanması ve elektronik ortamda postalanması açısından, olayı “Rusya’nın casusluk yöntemlerinde yeni bir düzeysizlik” diye tanımladı. Psaki, “Bu aktif bir şekilde destekledikleri, internette ve Twitter’da yayınladıkları bir şey ve kesinlikle yeni bir düzeysizlik olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Hem Psaki, hem de Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin’in Twitter mesajına dikkati çekti. Psaki, olayı ilk Rogozin’in bu mesajla duyurduğunu söyledi.

Jay Carney de, Rogozin’in Twitter mesajını YouTube videosundan yedi saat önce gönderdiğine dikkati çekerek, bu konuda Rusya’nın payı olabileceğine işaret etti.

YouTube’da yayınlanan videoda Rusça altyazılar yer alıyor. Ancak Amerikalı yetkililer, doğrudan bir suçlama yapmıyor.

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland, dün Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le görüşmek amacıyla Kiev’e gitmişti.

Sözcü Jen Psaki, Nuland’ın özür dilemek amacıyla Avrupalı muhataplarıyla temas ettiğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG