Erişilebilirlik

Tel Aviv'de Otobüse Bombalı Saldırı


Uluslararası toplumun diplomatik çabalarına rağmen Ortadoğu bugün yine şiddete sahne oldu.

İsrail’de bir otobüste meydana gelen patlamada en az 22 kişi yaralandı. Tel Aviv’deki patlamada yaralananlardan üçünün durumunun ağır olduğu bildiriliyor. İsrailli yetkililer patlamanın bir terör saldırısı olduğunu belirtirken sorumlular hakkında açıklama yapmadı.

Güvenlik görevlileri, patlamanın meydana geldiği yeri kordon altına aldı, ancak aynı yerde veya civarında hala bir yeni bir patlama olabileceği konusunda kaygılı olan yetkililer var.

Gazze’de ise Tel Aviv’deki otobüse düzenlenen saldırı Hamas tarafından övüldü. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, saldırıyla son günlerde Gazze’de öldürülen sivillerin intikamının alındığını söyledi.

Sözcü, “Hamas olarak Tel Aviv’deki operasyonu düzenleyenleri tebrik ediyoruz. Bu saldırıyı Filistin’deki masum kadın ve çocukların öldürülmesine verilmiş olağan bir cevap olarak görüyoruz. Saldırıya uğrayan Filistin halkını korumak için elimizdeki her türlü araca başvuracağız,” dedi.

Tel Aviv’deki saldırı haberinin duyulmasından sonra Gazze’deki Şifa Hastanesi önünde bazı kişilerin kutlama amacıyla şeker dağıttığı görüldü. Filistinli bir kadın,” Topraklarımızı aldılar, artık geri almamız gerekiyor, zorla elimizden alınanı biz de zorla geri alacağız,” şeklinde konuştu.

Tel Aviv’deki saldırıya rağmen Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, soruna barışçı çözüm bulma çabalarını sürdürüyor. Bugün Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile konuyu ele alan Clinton, daha önce de Kudüs’te İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Ramallah’da Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas’la görüştü.

Clinton, Tel Aviv’deki saldırıdan sonra bir açıklama yaptı ve terör eylemi olarak nitelediği saldırıyı sert bir dille kınadı.

Dün yaklaşık iki saat süreyle Netanyahu ile görüşen Hillary Clinton, “Amerika olarak İsrail halkının güvenliğini sağlayacak, Filistin halkının yaşam koşullarını iyileştirecek ve tüm bölgeye barış getirecek bir çözüm için İsrail ve bölgedeki diğer ortaklarımızla çalışmalarımıza devam edeceğiz,” dedi.

Netanyahu da görüşme öncesinde saldırıları sona erdirmek için diplomasi yolunu tercih ettiğini söyledi. Ancak Başbakan Netanyahu, İsrail’in, vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için gereken her yola başvuracağını da sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Ki-moon da bölgede temaslarına devam ediyor. Ban, Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas’la Ramallah’ta biraraya geldi.

Abbas, Ürdün, BM ve Amerika ile barışçı bir çözüm yolu aradığını söyledi. Genel Sekreter Ban da şiddete son verilmesi çağrısını yineledi ve kalıcı barış için iki devletli çözümün şart olduğunu bildirdi.

Filistin yönetimi, Hamas üzerinde bir otoriteye sahip değil, sadece Batı Şeria’da kontrolu elinde tutuyor.

Geçen hafta İsrail’in Hamas’ın en üst düzeydeki komutanını öldürmesinden sonra başlayan çatışmalarda bugüne kadar 140’dan fazla Filistinli ile 5 İsrailli hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG