Erişilebilirlik

Biden Okul Saldırısının Ardından Teksas'ı Ziyaret Edecek


Başkan Joe Biden, First Lady Jill Biden’la birlikte gelecek günlerde Teksas’ın Uvalde kasabasına giderek ilkokul saldırısı kurbanlarının aileleriyle biraraya geleceklerini bildirdi.

18 yaşındaki Salvador Ramos adlı şüphelinin Robb İlkokulu'na düzenlediği ve polis memurlarınca öldürüldüğü saldırıda en az 19 öğrenci ve 2 öğretmen hayatını kaybetti.

Siyah George Floyd’un bir polis memuru tarafından Minneapolis’te öldürülmesinin ikinci yıldönümünde polis reformu konusunda bir kararnameyi açıklayan Biden, konuşmasında dün Teksas’ta düzenlenen okul saldırısına da değindi.

Biden, ‘‘Jill ve ben önümüzdeki günlerde Teksas’a giderek ailelere acılarını hissettiğimizi iletmeyi ve şoktaki, yastaki bir topluluğa az da olsa teselli verebilmeyi umuyoruz’’ diye konuştu.

Biden bundan bir haftadan kısa bir süre önce ise New York eyaletinin Buffalo kentini ziyaret etmişti. Burada beyaz ırkın üstünlüğünü savunan bir saldırgan bir süpermarkete düzenlediği silahlı saldırıda neredeyse tamamı siyah 10 kişiyi öldürmüştü.

Biden daha sıkı düzenlemelere karşı çıkan silah lobisine eleştirisini de tekrar ederek ‘‘Omurganız nerede? Çok güçlü bir lobi karşısında duracak cesaretiniz nerede?’’ dedi.

‘‘Önce büyükannesini vurdu’’

Teksas Valisi Gregg Abbott, bugünkü basın toplantısında saldırıyla ilgili yeni ayrıntılar açıkladı. Vali saldırganın, eylemi düzenlemeden 15 dakika kadar önce sosyal medyada bir ilkokula saldıracağına dair mesaj yazdığını belirtti. Vali ayrıca saldırganın sosyal medyada önce büyükannesini vuracağını, daha sonra da bu eylemi gerçekleştirdiğini belirten iki mesaj yazdığını kaydetti.

Teksas Kamu Güvenliği Departmanı yetkilisi Chris Olivarez de Fox haber kanalına yaptığı açıklamada, şüphelinin okula gitmeden önce büyükannesini vurduğunu aktardı.

Reuters haber ajansı Ramos’un büyükannesiyle paylaştığı evden çıktığını ve arabasını Robb İlkokulu’nun yakınında bırakarak okula arka kapıdan elinde bir AR-15 saldırı tüfeği ve kamuflaj giysileri içinde girdiğini bildirdi.

Teksas’taki Okul Saldırısında Can Kaybı 21’e Yükseldi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Reuters’a göre dördüncü sınıf öğrencilerine ait bir sınıfta barikat kuran saldırgan bir ABD Sınır Devriye yetkilisi tarafından vurulmadan önce 19 öğrenciyi ve 2 öğretmeni vurarak öldürdü. 17 kişi ise hayati olmayan yaralarla olaydan kurtuldu.

Vali Abbott, çevrimiçi mesajların olayın tek habercisi olduğunu söyledi, Ramos’un lise terk olduğunu ve suç sicilinin bulunmadığını ekledi.

Abbott iletilerin Facebook üzerinden yapıldığını kaydetti. Facebook’un çatı şirketi Meta Platforms ise bunların olayın ardından bulunan özel mesajlar olduğunu aktardı ve mesajları kimin aldığını ya da Meta’nı hangi platformundan gönderildiklerini açıklamadı.

Yetkililere göre Ramos, Mart ayında iki tüfek ve 375 tur mühimmat satın almıştı.

Vali Abbott’un basın toplantısında Demokrat vali adayı Beto O’Rourke sahneye yaklaşarak Abbott’u eyaletin silah yasalarını sıkılaştırmak yerine gevşetmekle suçladı.

Basın toplantısında bulunan çok sayıda yetkili O’Rourke’ye bağırdı, O’Rourke daha sonra güvenlik eşliğinde salondan dışarı çıkartıldı.

O’Rourke binanın dışında gazetecilere yaptığı açıklamada 18 yaşında bir gencin saldırı silahı satın almasına izin verilmesinin ‘‘delilik’’ olduğunu söyledi ve silah satışının kısıtlanması için mücadeleye devam edeceğini belirtti.

O’Rourke, ‘‘Eğer Teksas halkını kendi siyasi kariyerinden ya da Ulusal Silah Birliği’nden (NRA) daha çok düşünen bir vali olsaydı bunu yapabilirdik’’ dedi. NRA, ABD’nin en büyük silah lobisi konumunda.

Teksas, ülkede ateşli silahlar konusundaki yasaların en esnek olduğu eyaletlerden.

Dün yaşanan dehşet, Robb İlkokulu’nun Facebook sayfasına da yansıdı. Facebook’ta hafta başındaki gönderiler, hayvanat bahçesine bir okul gezisi ve yetenekli çocukların gösteri ilanı gibi olağan öğrenci etkinlikleri ile ilgiliydi.

Dün ise saat 11:43'te sayfada, "Şu anda Robb İlkokulu’nun binası bölgedeki silah sesleri nedeniyle kapalı. Öğrenciler ve personel binada güvende" gönderisi paylaşıldı. İkinci bir gönderide "Robb İlkokulu’nda bir saldırgan var. Polis olay yerinde" denildi. Son olarak, ailelere çocuklarıyla şehir merkezinde buluşabileceklerini bildiren bir not paylaşıldı.

Saldırı, Teksas tarihindeki en kanlı okul saldırısı olarak kayıtlara geçti. Dört yıl önce eyaletin Houston bölgesindeki Santa Fe Lisesi’nde düzenlenen silahlı saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmişti. Michigan Üniversitesi’nin geçen ay yayınlanan bir araştırmasına göre, ateşli silahlar 2020'den itibaren Amerikalı çocuklar ve ergenler için motorlu araç kazalarını geride bırakarak başlıca ölüm nedeni oldu.

Biden'dan silah lobisine karşı durma çağrısı

Dünkü saldırının ardından Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçen ABD Başkanı Joe Biden, saldırıyı ABD'de "bir başka katliam" olarak nitelendirerek, "Olanlara tanık olan güzel, masum, ikinci, üçüncü, dördüncü sınıf öğrencileri ve kaç küçük çocuk, arkadaşlarının öldüğünü, sanki bir savaş alanındaymış gibi görüyor" demişti.

Başkan, "Bir çocuğu kaybetmek, ruhunun bir parçasının koparılması gibidir" dedi ve bu duygunun "boğucu" olduğunu söylemişti.

Başkan Biden’dan Teksas Saldırısı Sonrası Açıklama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Joe Biden, ABD halkını kurbanlar için dua etmeye ve bugünkü olayların ardından "silah lobisine karşı durmaya" çağırmıştı.

Biden "Ulus olarak olarak şunu sormak zorundayız; Tanrı aşkına ne zaman silah lobisine karşı duracağız? Tanrı aşkına, hepimizin yapması gerektiğini bildiğimiz şeyi ne zaman yapacağız?" diye konuşmuştu.

Biden, Uvalde saldırısı nedeniyle Cumartesi gün batımına kadar bayrakların yarıya indirilmesi talimatı vermişti.

Papa’dan silah kontrolu çağrısı

Katolikler’in ruhani lideri Papa Francis de bugün yaptığı açıklamada, silahlı saldırıya "çok üzüldüğünü" söyledi ve silahlar üzerinde daha fazla kontrol sağlanması çağrısında bulundu.

Francis, "Teksas'taki ilkokuldaki katliam beni çok üzdü. Öldürülen çocuklar, yetişkinler ve aileleri için dua ediyorum" dedi.

Francis, "Hedefinde ayrım gözetmeyen silah kaçakçılığına 'yeter' demenin zamanı geldi. Böyle trajedilerin bir daha yaşanmaması için hepimiz taahhütte bulunalım" ifadelerini kullandı.

Papa Francis sık sık silah endüstrisine karşı çıkan bir isim. Papa, 2015'te silah üreten veya silah endüstrisine yatırım yapan kişilerin kendilerine Hıristiyan demelerinin ikiyüzlü olduğunu söylemişti.

Türkiye'den taziye mesajı

Türk Dışişleri Bakanlığı yaşanan silahlı saldırının ardından bir mesaj yayınladı. Bakanlık mesajında, "ABD’nin Teksas Eyaleti’nin Uvalde kentinde dün (24 Mayıs) bir ilkokula düzenlenen silahlı saldırıda 19 öğrencinin ve 2 yetişkinin hayatını kaybettiği, ayrıca yaralıların olduğu derin bir üzüntüyle öğrenilmiştir. ABD halkına başsağlığı dileklerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadelerine yer verildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG