Erişilebilirlik

Teknolojinin Hayatımıza Etkisi Olumlu mu?


Teknoloji Hayatımızı Değiştiriyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00
Teknoloji, hayatın her alanına girmiş durumda. Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, üç boyutlu yazıcılar, yeni tıbbi cihazlar, yazılımlar, elektrikli otomobiller artık sadece gelişmiş ülkelerdeki tüketicilerin değil, hemen hemen herkesin beğenisine sunuluyor. Peki teknolojideki bu hızlı değişiklikler insanların hayatını iyi yönde mi, yoksa kötü yönde mi etkileyecek?

Sürücüsüz araçların tasarımında son aşamaya gelinmiş durumda.

Sadece ham veri işleme değil, öğrenme becerisine de sahip Watson adlı bilgisayar da geliştirilme aşamasında.

Online alışverişlerde insansız hava araçlarıyla teslimat yakında başlıyor.

Peki teknolojinin giderek daha da geliştirdiği makinalar, insanların hayatını nasıl etkileyecek?

“The Second Machine Age” “İkinci Makina Çağı” adlı kitabın yazarlarından Andrew McAfee’ye göre teknolojik gelişmenin iki ana ekonomik sonucu olacak. Birincisi, yeni fırsatlar: “Sadece tüketici ürünlerinde değil sağlık hizmetlerinde, eğlencede, iletişimde, gıdada, kısacası hayatın her alanında daha fazla seçenek, yüksek kalite, daha çok çeşit ve düşük fiyatlar hakim olacak.”

McAfee, teknolojinin diğer ana sonucunun ise çok da olumlu olmayacağı görüşünde. Yakın gelecekte akıllı makinalar birçok iş alanında kalifiye olmayan işçilerin yerini alacağını belirtiyor: “Teknoloji, birçok alanda önde gidenleri tercih ediyor, bu nedenle çok sayıda insanı da geride bırakıyor. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, zenginle yoksul arasındaki uçurum, fırsat eşitsizliği, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yüzleşmemiz gereken çok ciddi sorunlar.”

McAfee, bu değişiklikleri tehdit olarak algılayan insanların, kaliteli eğitime erişim kolaylığı gibi teknolojinin sunduğu yeni nimetleri değerlendirmeleri gerektiğini söylüyor: “İnternet ve teknolojinin eğitim alanında sunduğu kaynaklar olağanüstü. Dünyanın en iyi eğitimcileri ev akademisyenleri, verdikleri dersleri İnternet’te herkese ücretsiz sunuyor. Bu son derece olumlu bir gelişme.”

McAfee, bireysel girişimin yanında hükümetlerin de sadece yeni eğitim programları oluşturmakla kalmayıp, yeni fırsatlar doğmasına olanak tanıyan bir ortam yaratması gerektiğini de belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG