Erişilebilirlik

Tehrik-i Taleban Bir Terör Örgütüdür


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

1 Eylül’de Amerika’nın Terörle Mücadele Dairesi Kooordinatörü Daniel Benjamin, Pakistan’da faaliyet gösteren terörist örgütleri durdurma ve yerinden sökme çabaları çerçevesinde Amerika’nın Tehrik-i Taleban’ı hem Yabancı Terörist Örgüt hem de Özel Olarak Tanımlanmış Küresel Terörist Örgüt olarak sınıflandırdığını açıkladı. Amerika ayrıca örgütün iki lideri Hakimullah Mesut ve Veli Ur Rehman’ı da listeye aldı.

Büyükelçi Benjamin” Bu tanımlamalar Pakistan’daki Tehrik-i Taleban’ı durdurma ve yerinden sökmek için yürütülen çokyanlı yaklaşımın bir parçası. Bu eylemler örgüte mali yardımı kısılmasına yardımcı olacak ve Adalet Bakanlığının eline Taleban’a bilerek maddi destek sağlayanların ve liderlerinin takibinde önemli bir silah verecek”dedi.

Tehrik-i Taleban 2007 ‘de aynı bayrak altında toplanan bir dizi militan gruptan oluşuyor. Afgan-Pakistan sınırı boyunca uzanan aşiret kuşağında üslenmiş bulunuyor. Hedefleri arasında sivil ve askeri liderlerine terörizm kampanyası açarak Pakistan hükümetini devirmek de var.

Tehrik-i Taleban’ın el-Kaide ile bünyesel olmayan bir ilişkisi bulunuyor. El-Kaide Taleban’a ideolojik alanda rehberlik yaparken Taleban da el-Kaide’ye Afgan-Pakistan sınırındaki Peştun bölgelerinde güvenli üs sağlıyor.

Bu karşılıklı işbirliği Taleban’a hem el-Kaide’nin küresel terörist şebekesinden hem de üyelerinin operasyon deneyimlerinden yararlanma imkanı veriyor. Bu iki grup arasındaki yakınlık ve ilişkilerinin şekline bakılırsa Taleban el-Kaide için güç arttırıcı bir rol oynuyor.

Hakimullah Mesut 2009 Ağustos’unda Beytullah Mesut’un ölümü üzerine lider oldu. Veli Ur Rehman, Taleban-ı Tehrik’in askeri stratejisti ve Güney Veziristan’daki emiri.

Bu iki kişinin yönetimi altında Taleban, Amerikan ve Pakistan hedefleriyle Afganistan’daki NATO kuvvetlerine karşı sayısız saldırı gerçekleştirdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığının Adalet için Ödül Programı, Hakimullah Mesut ve Veli Ur Rehman’ın güvenlik güçlerince yakalanmasını sağlayacak her bilgi için 5 milyon dolar ödül öneriyor.

Tehrik-i Taleban ve liderleri hem Amerika hem de Pakistan’ın çıkarlarına, tesislerine ve vatandaşlarına karşı tehdit oluşturuyor. Bu nedenle Amerika Taleban’ın şiddet dolu saldırılar düzenleme yeteneğini yoketme ve örgütü durdurma, yerinden sökme ve yenilgiye uğratmada kararlıdır.

XS
SM
MD
LG