Erişilebilirlik

'2013’te En Kötüye Giden Ülke Türkiye'


Freedom House (Özgürlük Evi) 2013 Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıklayan, örgütün Basın Özgürlüğü Proje Direktörü Karen Karlekar’a göre, Türkiye geçen yıl Avrupa’da basın özgürlüğü açısından en büyük düşüşü gösteren ülke oldu

Freedom House Özgürlük Evi Basın Özgürlüğü Proje direktörü Karen Karlekar bugün Washington’daki Newseum müzesinde raporlarını açıkladı. Freedom House 2013 Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, Türkiye geçen yıl basın özgürlüğü açısından en büyük düşüşü gösteren ülke oldu ve ‘kısmen özgür ülkeler’ grubundan ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisine geriledi.

Geçen yıla göre en büyük değişikliğin Türkiye’nin kategori değiştirmesi olduğuna dikkate çeken Karen Karlekar, Türkiye’nin, 134’üncü ülke sırasına gerilediğini açıkladı. Türkiye’de medya ve medya mepsuplarının geçen Mayıs ayındaki Gezi olaylarından sonra daha büyük baskı altında kaldıklarını belirten Karen Karlekar, Türk hükümetinin hassas konuları izleyen gazetecileri taciz ettiğini ve bazı tanınmış gazeteciler dahil birçok basın mensubunun işten çıkarıldığını bildirdi.

Ancak Türkiye’de hükümetin medya üzerindeki baskısının da bir yere kadar işlediğine dikkati çeken Karlekar, şöyle konuştu: “Türkiye’de geçtiğimiz günlerde hükümetin Twitter’ı yasaklaması olayında halkın büyük tepki gösterdiğine tanık olduk. Hükümetlerin bu tür baskıcı önlemlerine karşı halkın yüksek sesle tepki göstermesi, kamuoyu baskısı yaratacağı için olumlu bir işarettir.”
‘2013’te En Kötüye Giden Ülke Türkiye’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Rapora göre, Avrupalılar’ın yüzde 66’sı, ‘özgür’ medyası olan ülkelerde yaşıyor, yüzde 22’si ‘kısmen özgür’ durumda, yüzde 12’si ise ‘özgür olmayan’ ülkeler kategorisinde. Raporda 197 ülke arasında altı puan gerileyerek 134’üncü sırada yer alan Türkiye, Avrupa kıtasında basını özgür olmayan tek ülke konumunda.

Raporun tamamına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

http://freedomhouse.org/report/freedom-press-2014/overview-essay#.U1UqwvldW_E

http://freedomhouse.org/report/freedom-press/freedom-press-2014#.U2I-c1Ot-Sp

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG