Erişilebilirlik

TBMM’nin 100’üncü Yılı Corona Virüsü Gölgesinde Kutlanıyor


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yüzüncü kuruluş yıl dönümünü küresel Corona virüsü salgını etkisi altında ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılmadığı, ancak siyasi parti liderlerince katılım gösterilen özel bir oturumla kutluyor.

TBMM, yüz yıl önce 23 Nisan 1920’de, Birinci Dünya Savaşı’nda yenilen taraflardan biri olan Osmanlı İmparatorluğu ve başkenti İstanbul işgal edildiği sırada Ankara’da Kurtuluş Savaşı’na öncülük eden Mustafa Kemal’in bir meclis toplanması çağrısı üzerine açılmıştı.

Daha sonra başkent ilan edilecek Ankara’nın Ulus semtindeki İttihat ve Terakki Kulübü binasında ilk toplantısını yapan TBMM, bugün hizmet verdiği üçüncü binasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel oturumunu düzenliyor.

Aynı zamanda Ulusal Çocuk Bayramı ilan edilen bugünde Corona virüsü nedeniyle sokağa çıkma yasağına tabi çocuklar ise evlerinde kalıyor. TRT’nin ev sahipliğinde diğer ülkelerden çocuk gruplarının katılımıyla yapılan etkinlikler de bu yıl düzenlenemiyor.

TBMM’nin 100’ncü yılı için normal koşullarda gün boyunca halk katılımıyla kutlamalar planlanmıştı, ancak Corona virüsü salgını dolayısıyla bu kutlamalar şimdilik iptal edildi. Bunun yerine devlet erkanı katılımıyla sınırlandırılmış şekilde kutlamalar yapılmasına karar verildi.

Türkiye’nin de 11 Mart’tan bugüne mücadele ettiği Corona virüsü salgını nedeniyle TBMM Genel Kurulu, maske takılması şartıyla ve sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde saat 14.00’te toplandı. Özel oturumu TBMM Başkanı Mustafa Şentop yönetiyor.

TBMM Genel Kurulu’ndaki 100’ncü yıl özel oturumuna, Türkiye’deki Corona virüsü salgını sürecinde İstanbul’da olduğu gözlemlenen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan katılmadı. Cumhurbaşkanlığı ve Yürütme makamını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay temsil etti.

Erdoğan’ın katılmama kararı doğrultusunda AKP’yle birlikte “Cumhur İttifakı” işbirliğini yürüten MHP’nin lideri Devlet Bahçeli’nin de TBMM’deki özel oturuma katılmayacağı iddiası gündemdeydi. Ancak Bahçeli, dün gece yayımladığı mesajıyla MHP’li vekillere de özel oturuma katılma çağrısı yapmasıyla birlikte bugün kendisi de TBMM Genel Kurulu’na geldi. Bahçeli, salondaki yerini alan ilk lider olurken, MHP’li vekillerce ayakta karşılandı.

Ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar salona girdi, ancak Pervin Buldan’ın ise özel oturuma katılmadığı görüldü.

Ana muhalefet lideri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise salona girdiğinde CHP’li vekillerce ayakta alkışlanarak karşılandı.

24 Haziran 2018’deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olması nedeniyle milletvekili seçilmeyen İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise milletvekili olmadığı için oturumu protokol locasından izledi. Akşener de İyi Parti’li vekillerce ayakta alkışlanarak karşılandı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nden 8 bakan özel oturuma katıldı

Yürütme organı adına Oktay’ın yer aldığı protokol locasında, 24 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmiş olması dolayısıyla milletvekili olmayan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri de yer aldı.

TBMM Genel Kurulu’ndaki 100’üncü yıl dönümü özel oturumuna, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk katıldı. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Oktay’ın yanı sıra 16 bakan görev yapıyor.

Salondaki katılımı Corona salgını nedeniyle sınırlı tutma amacıyla diğer özel oturumlardan farklı olarak bugün Ankara’daki yabancı misyon temsilcilerine davette bulunulmadığı için diplomatik loca ise boş kaldı.

Şentop’un “Genel başkanlar katılmasa” sözleri tartışıldı

Bu arada TBMM Başkanı, AKP’li Mustafa Şentop’un, özel oturum hazırlığıyla ilgili Corona virüsü riski gerekçesiyle “Parlamentodaki törene genel başkanlar katılmasa iyi olur” yönündeki açıklamasıysa tartışma yaratmıştı. Bu açıklamasına muhalefet cephesinden tepki gösterilmesi üzerine Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da katılmaması önerisinde bulunduğunu açıklayarak, ancak katılmayı tercih edecek hiçbir lidere veya milletvekiline kesinlikle engellemede bulunamayacağını ve böyle bir amacı olmadığını açıkladı.

Şentop, Erdoğan’ın özel oturuma katılmaması kararıyla ilgiliyse gazeteci Murat Yetkin’in sitesinde yayımlanan açıklamasında, Cumhurbaşkanı tarafından 23 Nisan özel oturumuna katılım gösterilmesi şartı olmadığını ifade etti. Şentop, “23 Nisan günü TBMM’nin toplanması geleneği de 1983’te başlamış. Daha önce yok, TBMM’de özel gündemli toplantı yapılmıyor. O dönemde Kenan Evren cumhurbaşkanı olarak 3 kez katılmış, 1988 yılı dahil katılmamış. Merhum Turgut Özal, Merhum Süleyman Demirel hiç katılmamış. Sayın Ahmet Necdet Sezer de ilk kez 2003 yılında katılmış, daha önce 2001 ve 2002’de katılmamış. Sonra Sayın Abdullah Gül ve Sayın ve Sayın Erdoğan katılmışlar. Meclis’imizin 100’üncü yıldönümü çok önemli, uzun süredir hazırlık yapıyorduk, ama karşı karşıya olduğumuz yüzlerce yıldır görülmeyen şiddette, dünyayı saran bir salgın hastalık. Önerilen tedbirlere uygun bir şekilde, sağlıklı bir şekilde toplantının gerçekleştirilmesi önemli” dedi.

VOA Türkçe ekibinden Yıldız Yazıcıoğlu ve Murat Karabulut.
VOA Türkçe ekibinden Yıldız Yazıcıoğlu ve Murat Karabulut.

Kutlama devlet erkanının Anıtkabir ziyaretiyle başladı

Corona virüsü nedeniyle sınırlandırılmış şekilde TBMM’nin 100’üncü yıl dönümü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlaması, bugün TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un başkanlığında Anıtkabir ziyareti yapılmasıyla başladı. Ancak Anıtkabir, bugün diğer yıllardan farklı olarak devlet erkanı töreni sonrasında Corona virüsü salgını yüzünden halka açılmadı.

Anıtkabir’deki törene de Kılıçdaroğlu, Akşener ve Bahçeli’nin kurmaylarıyla birlikte katıldığı görüldü. Ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin de kuruluşuna tanıklık etmiş Birinci Meclis’teki anma oturumuna da genel başkanlarca katılım gösterildi.

TBMM Genel Kurulu’ndaki özel oturum sonrasında diğer yıllardan farklı olarak TBMM’nin ev sahipliğindeki özel resepsiyon daveti ise bu yıl iptal edildi. Ancak akşam saat 21.00’de Meclis bahçesinde havai fişek ve lazer gösterisi yapılacak. Sokağa çıkma yasağı dolayısıyla bunun Ankara’nın farklı yerlerinden görülebilecek şekilde gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG