Erişilebilirlik

TBMM'de Türk Diyasporası İçin Özel Komisyon Kuruluyor


TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, hükümet olarak yurt dışında yaşayan 6 milyon Türk diyasporasının güçlenmesi için geniş kapsamlı bir çalışma başlattıklarını belirtti.

Yeneroğlu bu çerçevede, yurt dışındaki Türklerin sorunlarının çözülebilmesi için TBMM çatısı altında, doğrudan yurt dışındaki Türklerin sorunlarının çözümü için çalışacak bir ihtisas komisyonu kuracaklarını açıkladı.

Fransa ziyareti kapsamında Nantes ve Paris kentlerindeki Türk sivil toplum örgütleriyle bir araya gelen Yeneroğlu, temaslarının ardından Türkiye Büyükelçiliği'nde bir basın toplantısı düzenledi. Yeneroğlu, siyaset üstü bir yaklaşımla, yurt dışında her kesimden sivil toplum örgütleriyle ortak konularda tartıştıklarını dile getirdi.

Yurt dışındaki Türk toplumunun 6 milyonu aştığını, bunun 5 milyonunun Batı Avrupa'da, 650 bininin ise Fransa'da yaşadığını belirten Mustafa Yeneroğlu, "Fransa'da sivil toplum örgütlerinin Fransız toplumuna katılım eksikliği, Türkçe'nin öğretilmesi için eğitim kurumlarının oluşturulması, kültürel çalışmaların geliştirilmesi için hangi adımların atılması gerektiği konularını konuştuk. Yurt dışındaki çocuklarımızın yazılı Türkçeden habersiz olduğunu, Fransa'daki üniversiteli genç sayısının düşük olduğunu tespit ettik. Türkçe eğitimi ve kültürel kimliğin korunarak nesillere aktarılması en önemli meselemiz" dedi.

"Gurbetçi tasavvuru aşılmalı"

Meclis'in yurt dışındaki Türk diyasporasının sorunları ile doğrudan ilgileneceğini dile getiren Yeneroğlu, "Bundan böyle TBMM çatısı altında yurt dışındaki Türklerin sesini duyurabileceği ve sorunlarının çözümü için çalışacak bir Meclis İhtisas Komisyonu kurulacak. Bu çerçevede gündemimiz çok yoğun ve dinamik. Geçmişte sivil toplum kuruluşları bu eksikliklere dikkat çekmişti. Şimdi bütün farklılıkları aşarak, dayanışma içinde hep beraber sorunların üstesinden gelme zamanı. Diyasporanın çok önemli bir kazanım olduğu önümüzdeki dönem idrak edilecektir. Yurt dışındaki Türklere bakış açısı değişmeli ve gurbetçi tasavvuru aşılmalı. Çünkü yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız artık orada kalıcılar" diye konuştu.

Diyasporaya içinde bulunduğumuz toplumların liberal ve anayasal düzenlerine sahip çıkmaları çağrısında bulunan Yeneroğlu, "Biz azınlığız ve batıda sağcı popülizmin yükselişe geçtiği ortamda bunun bedelini başta azınlıklar ödüyor. O nedenle liberal toplum yapıları azınlıklar için daha önemlidir. Ayrımcılık ve ötekileştirme gibi eğilimlere karşı da ancak hep birlikte hareket edersek mücadele edebiliriz" dedi.

Yurt dışındaki basın kuruluşlarına reklam payı

Mustafa Yeneroğlu, yurt dışındaki Türklerin kurdukları yerel basın kuruluşlarının önemini bildiklerini ve Basın İlan Kurumu'ndan bu kuruluşlara reklam verilmesine ilişkin düzenleme üzerinde de çalıştıkarını kaydetti.

Paris'e bir Kültür Merkezi kurulması ihtiyacına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, "New York'ta olduğu gibi Paris'te de bir Türkevi olması önemli ama sivil toplum örgütlerinin de çalışması önemli. Bu konuyla ilgili çalışmalar sürüyor" dedi.

Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa da, "Paris gibi kültür başkenti olan bir kentte Türkiye'nin de kendine yakışır, merkezi, önemli etkinliklerin gerçekleşeceği bir kültür evine sahip olmasının önemli olduğunu" dile getirdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG