Erişilebilirlik

TBMM İsrail'i Kınadı


İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayan deklarasyon Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edildi.

Deklarasyonda, saldırının araştırılması için uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulması ve İsrail’le siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerin gözden geçirilmesi isteniyor.

Oybirliğiyle kabul edilen belgede, İsrail'den resmen özür dilemesi ve saldırı mağdurlarına tazminat ödemesi de talep ediliyor.

Bu arada Bakanlar Kurulu, İsrail ile ilişkileri görüşmek üzere bir araya geldi. Güvenlik ve istihbarat yetkililerinin de katıldığı toplantıda İskenderun'daki askeri birliğe yapılan saldırı da ele alındı.

Güvenlik zirvesinden sonra yapılan açıklamada, İsrail saldırısıyla ilgili olarak Ankara'nın başlattığı girişimler hakkında bilgi verildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin İsrail’in Gazze’ye yardım taşıyan gemilere düzenlediği operasyonun uluslararası bir komisyon tarafından soruşturulması istediğini söyledi.

Washington dönüşünde Ankara’da açıklama yapan Bakan, bu görüşünü, New York’taki BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones’la yaptığı görüşmelerde de dile getirmişti.

Ancak Amerika bugüne kadar yaptığı açıklamalarda soruşturmayı İsrail’in yapmasından yana bir tavır sergiliyor.

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, gemi saldırısıyla ilgili olarak, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ile telefonla görüştüğü ve Türkiye’nin girişimleri hakkında kendisine bilgi verdiği öğrenildi.

Öte yandan İran İslam Devrimi Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamaney de gemi saldırısını sert bir dille kınadı. İran’ın dini lideri, Filistin sorununun artık bir Arap ve hatta İslami bir mesele olmaktan çıktığını, çağdaş dünyanın insan hakları meselesi haline geldiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG