Erişilebilirlik

TBMM'de İnsanlık Dışı Çalışma Koşulları Davalık


Hasip Kaplan
Hasip Kaplan

Mecliste yaşanan İç Güvenlik Paketi tartışmaları, insanlık dışı çalışma koşullarıyla da gündemde.

“Meclis’te göz göre cinayet işlenecek” diyen HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Amerika’nın Sesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’ne yazılı başvuru yaptığını, TBMM’deki çalışma koşullarına karşı dava açtığını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde 18 buçuk saat, bugünse 16 saat mesai yaptıran TBMM Genel Kurulu hakkında açılan dava günün sürpriz gelişmesi oldu. HDP ve ardından CHP’li milletvekilleri, önceki günlerde yaşanan yoğun mesaiyi “Angarya yasaktır Anayasa 18. Madde” yazılı dövizlerle protesto etmişti.

HDP’li Hasip Kaplan, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, bugün Strasbourg merkezli AİHM’e yazılı ve Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvurunun detaylarını paylaştı.

Anayasa Mahkemesi’ne “Tedbir talepli” olarak başvurduğunu kaydeden Kaplan, bireysel başvuru hakkı süreci açısından Anayasa Mahkemesi’nin tedbir talebi dolayısıyla acilen görüşme gerçekleştirerek, karar alması gerektiğini söyledi. Kaplan, Meclis Genel Kurulu’ndaki AKP’nin uygulattığı çalışma saatleriyle Anayasa’nın 18. maddesindeki “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır” hükmünün açıkça çiğnendiğini kaydetti.

AİHM’ başvurusunda ise, Sözleşme’nin 3. maddesindeki “Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tutulmaz” hükmünü anımsatan Kaplan, “Milletvekilleri olarak onur kırıcı muameleye maruz bırakılıyoruz. AKP, Meclis Genel Kurulu’nu önergeleriyle bizi kölelik düzeninde dahi olmayan angarya koşullarında çalıştırıyor. AİHM’e TBMM Başkanlığı’nı buna göz yumduğu için şikayet ediyorum” dedi.

1 kuruş, 1 cent tazminat

Anayasa Mahkemesi’nden 1 kuruş, AİHM’den ise 1 cent manevi tazminat talebinde bulunduğunu belirten Kaplan, “TBMM Başkanlığı’nın muhalefet partilerince verilen çalışma saatleriyle ilgili bütün taleplerine, önergelerine ret yanıtı verdiğini biliyorsunuz. Maalesef Meclis’in itibarı 1 kuruşluk, 1 centlik hale getirilmiştir” diye konuştu.

AİHM Sözleşmesi’nin ayrıca 4. maddesindeki “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz ve zorunlu çalışmaya tabi tutulamaz” hükmünün ihlal edildiğini vurgulayan Kaplan, AKP’nin ayrıca ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Sözleşmesi’ni de ihlal ettiğine dikkat çekti.

“Biz insanız etten kemikten varlığız” diyen Kaplan, bu başvurularını Meclis’te yaşananlardan endişe duyduğu için yaptığını söyledi. Kaplan, “Meclis’te göz göre cinayet geliyorum diyor. Yaşlı, hasta milletvekillerimiz var. Tokat Vekili Orhan Bey’in sadece iki kaburga kemiğiyle kurtulması mucize. Ama yeni mucizeler olmayabilir. Bugünde değin iç güvenlik paketi için 7 muhalefet vekili yaralandı. Ölüm riski var. Ne yazık ki iktidar partisi saldıranlara hiçbir disiplin işlemi uygulamadı” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG