Erişilebilirlik

TBMM'de Anayasa Değişikliği Görüşülüyor


Türkiye'de parlamenter sistem yerine Başkanlık Sistemi'ne geçilmesini öngören anayasa değişikliği, TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

TBMM Anayasa Komisyonu, muhalefet partilerince Meclis içerisinde büyük bir toplantı salonunda görüşme yapılması talebine rağmen Komisyon'a ayrılmış salonda bugün saat 16'da toplandı. Ancak yer kargaşası nedeniyle görüşmelere geçilmesi gecikti. Basın mensupları için ayrılan sandalyelerle birlikte 120 kişilik salonda milletvekilleri, basın mensupları ve danışmanlardan oluşan 200’den fazla kişi bulunduğu görüldü.

CHP ve HDP, AKP'li Komisyon Başkanı Mustafa Şentop'tan yeniden salon değişikliği talep etti. Ancak bu talep karşılanmadı.

Komisyon üyesi olmayan ancak TBMM İç Tüzüğü uyarınca milletvekili olarak toplantıyı izleme hakkı olan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bizim partimizden en az 68 milletvekili ayakta" diyerek itirazlarını sürdürdü.

Komisyon üyesi CHP'li Bülent Tezcan da, "Bu teklifle tartışacağımız milletin egemenliği devam edecek mi, yoksa millet egemenliği tek bir kişinin eline mi verilecek?" dedi ve parti olarak teklife karşı olduklarını ifade etti.

Komisyon salonunda yer olmaması nedeniyle yer tartışması sürerken; HDP'li Meral Danış Beştaş, sadece Komisyon salonunda değil ülkede de anayasa yapacak ortam bulunmadığını dile getirdi. Beştaş, "Şu anda herşey harabe durumda, anayasa yapma koşulu yok. Anayasa ile ilgili yol temizlenmeden neyi tartışacağımızı bilmiyoruz," dedi.

Mayıs ayında TBMM Anayasa Komisyonu'nda anayasada geçici madde ile değişiklik yapılarak milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması görüşülmüştü. O görüşmeler de yine salonda yer olmaması tartışmasıyla başlamış ve milletvekilleri arasında yumruklu, tekmeli kavga görüntülere sahne olmuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG