Erişilebilirlik

TBMM Yasama Faaliyetlerine Başladı


TBMM Genel Kurulu bugün saat 15.00'te yasama faaliyetlerini yürütmek üzere toplandı. Oturuma Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlık etti. Bilgiç, sağlık çalışanlarına teşekkür etti ve milletvekillerinden Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı'nın önerilerine uymalarını istedi.

TBMM'de son olarak Corona virüsü salgını gerekçesiyle cezaevlerindeki yoğunluğu azaltmak amacıyla infaz koşullarını değiştiren yasal düzenleme kabul edilmişti. TBMM Genel Kurulu, 16 Nisan'da çalışmalarına ara vermiş, sadece 23 Nisan’da Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yapılan özel oturum için toplanmıştı.

Türkiye'de 1 Haziran’dan itibaren kafe, restoran ve benzeri mekanların açılması ve seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte TBMM de faaliyetlere yeniden başladı.

TBMM Genel Kurulu’nun yanı sıra siyasi partilerin grup toplantılarının başlayacağı ve milletvekilleri de artık Ankara’da bulunacağı için ziyaretçiler konusunda da önlemler alındı. Meclis’teki siyasi parti temsilcilerinden oluşan TBMM İdare Amirliği, 1-30 Haziran tarihleri arasında Meclis kampüsüne ziyaretçi girişi yapılmasını yasakladı.

Bu arada TBMM, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başlattığı seçim mevzuatı değişikliği tartışması ve yine MHP'nin yasa teklifi olarak sunduğu sosyal medyada sansür niteliğindeki düzenleme gündemiyle çalışmaya başlıyor.

TBMM Başkanı AKP’li Mustafa Şentop, seçim mevzuatıyla ilgili olarak geçtigimiz Cuma günkü basın toplantısında, Türkiye’de yeniden seçim sistemiyle ilgili değişiklik yapılmasına ilişkin tartışmaya katılmış ve bu yönde bir hazırlık olabileceğini işaret etmişti.

2011’den bugüne siyasetçi olduğunu ve AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkanlığı da yaptığını anımsatan Şentop, temel seçim kanunu olan “Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun”un 1961 tarihli olduğunu hatırlatmıştı. Milletvekili Seçimi Kanunu”nun 1983, Mahalli İdareler Seçimi Kanunu’nun ise 1984 tarihli olduğunu kaydeden Şentop, "Kanunlarda ihtiyaç olan zamanlarda çok değişiklikler yapılmış elbette. Ama bir bütünlüğü yok. Aslında bir hukukçu olarak Türkiye’nin tam anlamıyla tek bir metin halinde tek kod olarak seçim kanunlarını güncelleyerek, derli toplu bir araya getirmesi lazım diye düşünüyorum” demişti.

Siyasi Partiler Kanunu’nda da benzeri şekilde değişiklik olabileceği görüşünü açıklayan Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmiş olmasını kast ederek, “Hükümet sistemi değişikliğinden sonra bu temel konuları düzenleyen kanunlarda bir çalışma yapılabilir. Ama bu konu da Meclis Başkanı’nın işi değil. Bunun siyasi partilerce görüşülmesi lazım” ifadelerini kullanmıştı.

AKP’yle “Cumhur İttifakı” ortağı olması sebebiyle Türkiye’de iktidar ortağı olarak da nitelenen MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 15 Mayıs’taki açıklamasında, seçimler, siyasi partiler, milletvekili ve siyaset etiği gibi alanlarda yasal değişiklikler gerektiği görüşünü dile getirmişti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG