Erişilebilirlik

Tayland'da Muhalefet Yanlısı 'Kızıl Komutan'a Suikast Girişimi


Tayland’da hükümet kuvvetlerinin, ‘Kızıl Gömlekliler’ adıyla bilinen muhalefet örgütüne karşı harekete geçmesinin ardından gruba destek veren bir general başından vurularak ağır yaralandı.

“Kızıl Komutan” adıyla bilinen General Khattiya Sawasdiphol, New York Times muhabiri Thomas Fuller’la röportaj yaparken vuruldu. Olayı izleyen çatışmalarda Tayland askerleri Kızıl Gömlekli protestoculara ateş açtı. Göstericilerden biri öldü, sekizi yaralandı.

Tayland hükümet sözcüsü Khattiya’yı askerlerin vurup vurmadığını ya da son operasyonun uluslararası hukuka uyup uymadığı yönündeki soruları yanıtsız bıraktı.

Protestocuların lideri Jatuporn Prompan Kızıl Komutan’a yapılan saldırının, demokrasi için kanlarını feda etmeye hazır olan kendilerini mücadeleden vazgeçirmeyeceğini açıkladı.

General Khattiya’nın vurulmasına tanık olan Amerika’nın Sesi muhabiri Daniel Shearf, saldırının Kızıl Gömleklilerin koruması altındaki kampta düzenlendiğini ve büyük olasılıkla bir keskin nişancının işi olduğunu söyledi.

58 yaşındaki generalin komutasındaki silahlı birlik binlerce Kızıl Gömlekli protestocu arasında asayişi sağlıyordu.

Başkent Bangkok’ta şiddet olaylarının artmasının ardından birçok Batılı ülke büyükelçiliklerini kapalı tutma kararı aldı.

XS
SM
MD
LG