Erişilebilirlik

Tayland'da Ayaklanma Yayılıyor


Sabah erken saatlerde askerler başkent Bangok’ta göstericilerin konuşlandığı Lumpini Park bölgesine geniş çaplı bir operasyon başlattı

Tayland’ın başkenti Bangok’ta askerlerin muhalefet yanlısı göstericilere karşı kanlı bir operasyon düzenlemesi üzerine şiddet olayları kent geneline yayıldı.

“Kızıl Gömlekliler” adıyla bilinen göstericilerin liderlerinden dördü daha fazla şiddet olayı yaşanmaması için askeri operasyondan sonra eyleme son verdiklerini açıklamış ve polise teslim olmuştu. Ancak, gösterilere son verildiğinin açıklandığı sıralarda Bangkok’un farklı kesimlerinde patlamalar duyuldu.

Son olaylarda iki askerin ve Kanadalı bir gazetecinin yaralandığı açıklandı. Şiddet olaylarının Bangok geneline yayılmasıyla eylemciler Tayland Borsası’na, bir yerel televizyon kanalına ve bir alışveriş merkezine saldırdı.

Hükümet, sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Olayların diğer kentlere de sıçradığı bildiriliyor. Udon Thani ve Khon Kaen kentlerinde resmi dairelere saldırı düzenlendi.

Bangok’ta Operasyon

Çarşamba sabahı erken saatlerde askerler başkent Bangok’ta göstericilerin konuşlandığı Lumpini Park bölgesine geniş çaplı bir operasyon başlattı. Operasyonlarda en az dört kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Ölenler arasında İtalyan bir gazeteci de var.

Operasyonlarda göstericilere meydanı terk etmeleri uyarısı yapılırken, barikatlar zırhlı araçlar tarafından yıkıldı. Göstericiler de kurdukları barikatları ateşe verdi.

Ölü Sayısı 60’ı Aştı

Askerlerle göstericiler arasında son günlerde yaşanan çatışmalarda en az 40 kişi hayatını kaybetti. Mart ayından bu yana süren gösterilerde ölü sayısı 60’ı aştı.

Kızıl Gömlekliler, Başbakan Abhisit Vejjajiva’nın seçim kararı almasını istiyor. Eski başbakan Thaksin Şinavatra’yı destekleyen göstericiler Abhisit hükümetinin yasadışı olarak iktidara getirildiğini savunuyor. 2006 yılında yapılan darbeyle devrilen Thaksin hakkında yolsuzluk suçlamaları var ve sürgünde yaşıyor. Reuter haber ajansına açıklama yapan Thaksin, bu sabah yapılan askeri operasyonun ülkede bir gerilla savaşını tetikleyebileceğini söyledi.



STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG