Erişilebilirlik

Tayland’da Askeri Darbe


Tayland’da sıkıyönetim ilan edilmesinin ardından ordu yönetime el koyduğunu açıkladı. Tayland'da son 6 ay içinde yapılan hükümet karşıtı protestolarda yaklaşık 30 kişi hayatını kaybetti, siyasi çözüm arayışıyla yapılan görüşmeler de başarısız kaldı

Tayland’da sıkıyönetim ilan edilmesinin ardından ordu yönetime el koyduğunu açıkladı

Genelkurmay Başkanı ordunun ülkede düzeni tekrar tesis etmek ve siyasi reformları devreye sokmak amacıyla yönetime el koyduğunu açıkladı.

General Prayuth Chan-Ocha Perşembe günü televizyonlarda yayınlanan bu açıklaması, Salı günü ülkede sıkıyönetim ilan edilmesinden iki gün sonra geldi.

Ülkede, rakip partiler arasındaki siyasi çekişme son iki gündür devam eden müzakerelere de yansıyordu. Görgü tanıkları, görüşmelere katılan politikacıların askerler tarafından götürüldüğünü bildirirken, bu kişilerin gözaltına alınıp alınmadığı bilinmiyor.

Tayland eski Başbakanı Yingluck Shinawatra’yı destekleyenler ve muhalefet arasındaki müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlandığı bildiriliyor.

Ordu, iki gün önce ilan edilen sıkıyönetimin darbeye doğru gittiği iddialarını reddetmişti ancak Perşembe günü genelkurmay başkanının televizyonlarda yayınlanan açıklaması, akıllardaki tüm soru işaretlerini gidermiş oldu.

Mayıs ayının ilk günlerinde Başbakan Yingluck Shinawatra ve çok sayıda kabine üyesi, üst mahkeme tarafından gücü kötüye kullanmakla suçlanması, ülkedeki siyasi krizi giderek tırmandırdı.

Göreve getirilen yeni başbakana da karşı çıkan muhalifler hükümetin tamamının istifa etmesini talep ediyordu.

Son 6 ay içinde gerçekleşen hükümet karşıtı protestolarda yaklaşık 30 kişi hayatını kaybetti.

Ordu ayrıca, televizyon ve radyoları ülkedeki gerginliği körükleyecek yayın yapmamaları konusunda uyararak, bazı medya organlarını kapattı.

Tayland, son 80 yıl içinde 11 askeri darbeye ev sahipliği yaptı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG