Erişilebilirlik

Tartışmalı Kongre Üyesi Meclis Komisyonlarından Alındı


Temsilciler Meclisi Perşembe günü yaptığı oylamada 199’a karşı 230 oyla Cumhuriyetçi Kongre üyesi Marjorie Taylor Greene’i Mecliste’ki iki üst düzey komisyon görevinden almaya karar verdi. Greene, Demokratlar’a yönelik şiddeti destekleyen açıklamalar yapmıştı.

Greene, bazı tanınmış Demokrat Partililer'in şeytana tapan pedofiller ve yamyamlardan oluşan grubun parçası olduğuna inanan "QAnon" komplo teorisine destek vermesiyle biliniyor.

Temsilciler Meclisi’nde hakkında oylama yapılmadan önce bir konuşma yapan Greene, ‘‘Bunlar geçmişte kalan sözler, bu sözler beni, Kongre’de temsil ettiğim bölgeyi ya da değerlerimi yansıtmıyor.’’ Doğru olmayan şeylere inanmam sağlandı. Bunlar hakkında sorular sordum ve konuştum. Bundan kesinlikle çok pişmanın’’ dedi.

Greene’in pişmanlığını dile getirmesinin ardından Cumhuriyetçiler’in yaklaşık yüzde 95’i Kongre üyesinin cezalandırılmasına karşı oy verdi. Yalnızca 11 Cumhuriyetçi Demokratlar’la birlikte oy kullandı.

Eski Başkan Trump'ın en ateşli destekçilerinden biri olan Marjorie Taylor Greene, Temsilciler Meclisi'ne Georgia eyaletinden ilk kez 2020'de seçildi. Demokrat Partililer, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi Partililer'in lideri Kevin McCarthy tarafından iki komisyona üye olarak atanan Greene'in komisyonlardan uzaklaştırılması için bir karar tasarısı hazırlamıştı. Perşembe günkü oylama, McCarthy'nin bir gün önce yaptığı özel görüşmede Greene'i komisyon üyeliklerinden geri çekmemesi ve kınamaması üzerine yapılıyor.

Bir QAnon destekçisi, Pennsylvania eyaletinin Wilkes-Barre kentinde bir gösteri yürüyüşünde
Bir QAnon destekçisi, Pennsylvania eyaletinin Wilkes-Barre kentinde bir gösteri yürüyüşünde

CNN'e göre Greene ayrıca Temsilciler Meclisi'ne seçilmeden önce aralarında Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin de olduğu bazı Demokrat Partililer'in idam edilmesine internet üzerinde yaptığı bazı yorumlarla destek vermişti.

Greene ayrıca Trump'ın 3 Kasım 2020 başkanlık seçimini kazandığı şeklindeki asılsız iddiasına destek vermiş, Amerika'daki bazı okullarda düzenlenen, çok sayıda öğrenci ve öğretmenin ölümüne yol açan toplu silahlı saldırıların sahneye konan birer oyun olduğunu iddia etmiş, California eyaletinde kasten yangın çıkarmak için uzaydan lazer kullanıldığını söylemiş ve 11 Eylül 2001'de ABD Savunma Bakanlığı binası Pentagon'a bir yolcu uçağıyla terör saldırısı düzenlenip-düzenlenmediğinden emin olmadığını kaydetmişti.

Greene, Temsilciler Meclisi'ndeki görevine geçen ay başlamıştı.

Oylama, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde 211 sandalyeye sahip olan Cumhuriyetçi Partililer açısından birlik ve beraberlik sınavı olarak da görülüyordu. Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi Partililer, Çarşamba günkü toplantılarında Greene'in ceza almaması kararına varmıştı. Aynı toplantıda yapılan oylamadan Trump'ın azledilmesine ilişkin Temsilciler Meclisi'nde 13 Ocak'ta yapılan oylamada 'Evet' oyu kullanan Cumhuriyetçi Parti'nin Temsilciler Meclisi'ndeki üç numaralı ismi Liz Cheney'nin ise parti liderliği görevini sürdürmesi kararı çıkmıştı.

Cumhuriyetçi Parti'nin Temsilciler Meclisi'ndeki üç numaralı ismi Liz Cheney
Cumhuriyetçi Parti'nin Temsilciler Meclisi'ndeki üç numaralı ismi Liz Cheney

Wyoming eyaleti Temsilciler Meclisi Üyesi Liz Cheney, Çarşamba günü yapılan oylamada 61'e karşı 145 oyla partisindeki üç numaralı pozisyonunu korumayı başarmıştı.

6 Ocak'ta Kongre binasına düzenlenen baskında bazı Trump destekçilerinin aralarında Nancy Pelosi'nin olduğu Demokrat Partililerle eski Başkan Yardımcısı Mike Pence'i öldürme tehdidinde bulunduğunun ortaya çıkmasından bu yana Kongre'ye düşmanlık dolu bir hava hakim.

Kimi Cumhuriyetçiler ise Greene'i görüşleri nedeniyle cezalandıracak olan tarafın Kongre üyeleri değil, seçmenler olduğunu savundu.

Basına verdiği bir söyleşi sırasında beyaz ırkçılığın rencide edici olduğunu tartışmaya açan Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Steve King, 2019'da sahip olduğu komisyon üyeliklerinden uzaklaştırılmıştı. Iowa eyaleti eski temsilcilerinden King, 2020 yılı yazında yapılan Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinde eyalet senatörü Randy Feenstra'ya mağlup olmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG