Erişilebilirlik

Tartışmalı Tanker Kıbrıs ve Suriye Arasında Takip Vericilerini Kapattı


Cebelitarık'ta alıkonulan İran'ın petrol tankeri Grace 1 serbest bırakıldıktan sonra adını Adrian Darya 1 olarak değiştirdi.
Cebelitarık'ta alıkonulan İran'ın petrol tankeri Grace 1 serbest bırakıldıktan sonra adını Adrian Darya 1 olarak değiştirdi.

Cebelitarık’ta İngiltere tarafından alıkonulan ve bir süre önce serbest bırakılan İran’a ait petrol tankeri Kıbrıs ve Suriye arasındaki bir bölgede takip vericilerini kapattı. Gemi, İngiltere tarafından Avrupa Birliği yaptırım kurallarına aykırı şekilde Suriye’ye petrol taşıdığı iddiasıyla alıkonulmuştu.

Petrol tankerinin son olarak dün 15:53’te Kıbrıs ve Suriye arasındaki sularda sinyal verdiği, ardından tüm vericilerini kapattığı ifade edildi. Tanker, İran’dan yüklediği petrolle dolu. Amerika, alıkonulduğunda ismi Grace 1 olan, ancak serbest bırakıldıktan sonra ismi Adrian Darya 1 olarak değiştirilen tankerin kendisine teslim edilmesini istemişti.

Amerika, buna gerekçe olarak, terör örgütü listesine aldığı İran Cumhuriyet Muhafızları’nın bu gemiyle yapılan ticaretten fayda sağlayacak olmasını göstermişti. Ancak Cebelitarık mahkemesi bu yönde bir karar almadı.

Tankerin Cebelitarık’ta alıkonulmasından iki hafta sonra İran da Hürmüz Boğazı’nda bir İngiliz tankerini alıkoymuştu. Cebelitarık, 15 Ağustos’ta İran tankerini serbest bıraktı. Tanker, o tarihten bu yana Akdeniz’de yol alıyor.

Tanker, Cebelitarık yönetimine taşımakta olduğu 2 milyon 100 bin varil ham petrolü Suriye’ye nakletmeyeceği konusunda yazılı garanti vermiş ve bunun üzerine serbest bırakılmıştı.

Gemi taşımacılığı kaynakları, tankerin taşımakta olduğu petrolü denizde bir başka gemiye naklederek petrolün teslimatının yollarını arıyor olabileceğini ifade ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG