Erişilebilirlik

Tarım Yasası, Iowa’da Seçim Kampanyasında Kilit Mesele


Amerika’da “Tarım Yasası”nın süresinin Eylül ayı sonunda bitecek olması, orta tarım eyaletlerinden Iowa’da seçim kampanyasının en önemli konularından biri. Amerika’nın Sesi muhabiri Kane Farabaugh, bölgede devam eden kıtlık ve yasanın henüz yenilenmemiş olmasının, seçmenlerin Kasım ayında sandık başındaki kararını yakından etkileyeceğini bildiriyor.

Yağışsız hava ve aşırı sıcaklar, doğu Iowa çiftçisi Robb Ewoldt’un işlerini çok kötü etkilemiş.

Davenport yakınlarındaki tarlasından geçen ve genelde suyu bol olan dere tamamen kurumuş. Otlaklar çok verimsiz. Bu yüzden çiftçi, inekleri için her gün dışardan saman ve su getirmek zorunda.

Ayrıca, mısır ekininin çoğunun kuruması, düşük arz ve yüksek fiyatlar, Ewoldt’u işlemlerin geleceği konusunda endişelendiriyor: “Domuz çiftlikleri büyük sıkıntı yaşayacak çünkü domuzların mısırla beslenmesi gerekiyor. Aynı şekilde tavuk çiftlikleri ve mandıralar da mısıra ihtiyaçları olduğu için olumsuz etkilenecek.”

Başkan Obama, Iowa’daki seçim kampanyasında, kuraklıktan etkilenen üreticilere yardım amacıyla hükümetin 170 milyon dolar değerinde domuz, tavuk ve kuzu eti satın alacağı yolunda söz verdi. Ewoldt bunu sadece siyasi bir manevra olarak görüyor.

Çiftçi Robb Eeoldt, “Kısa vadede bize yardımı dokunur, ancak önümüzdeki sekiz, on aylık dönemde ekin fiyatları ve çiftlik hayvanlarının maliyetlerini düşünürsek, bunun bize pek fazla yararı olmaz,” diyor.

Ewoldt’a göre sadece Tarım Yasası’nın sunduğu ekin sigortası gibi çıkarlar çiftçiye yardım edebilir. Ewoldt da kuraklığa rağmen rahat bir nefes almak için yasanın süresi dolmadan yenilenmesini istiyor: “Bu tıkanıklıktan bıktık. Herkes bölünmüş durumda, kongrenin, meclisin, senatonun kilitlenip kaldığını duymaktan sıkıldık.”

Christopher Whitt, “Ülkenin bu bölümünde özellikle, herkes Washington’la bağlarının koptuğunu düşünüyor,” şeklinde konuşuyor.

Augustana Üniversitesi Siyasi Bilimler Profesörü Christopher Whitt’e göre, Iowa’daki kuraklık, Kasım seçiminin sonucunu belirleyecek: “Kuraklıkla ne kadar ilgilendiklerine göre, iki partinin adayları da seçmenin tercihinden etkilenecek.”

Cumhuriyetçi Oklahoma milletvekili ve Tarım Komisyonu Başkanı Frank Lucas, meclis tatildeyken evlerine dönen Kongre üyelerinin kuraklığı görüp yasanın yenilenmesi için harekete geçeceğini umuyor: “Ülkenin dört bir yanındaki çiftçilere güveniyorum. Kuraklıktan etkilenen bu çiftçiler, kendi milletvekillerine yasanın geçmesi için çalışmaları gerektiğini hatırlatmalıdır.”

Çiftçi Robb Ewoldt, “Partilerarası bu çekişme umarım sona erer ve siyasi partiler için değil ülkemiz için doğru olanı yapmayı başarırız,” diyor.

Bu süre içinde Ewoldt’un, deredeki suyun yeniden akması ve ineklerinin otlaması için çimlerin büyümesine yardımcı olacak yağmuru beklemekten başka çaresi yok.
XS
SM
MD
LG