Erişilebilirlik

Tarihin İzi Başkanlık Kütüphanelerinde


Tarihin İzi Başkanlık Kütüphanelerinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
Linki indirmek için
25 Nisan’da, eski Amerikan başkanları ve bakanlar, George W. Bush Başkanlık Kütüphanesi ve Müzesi’nin açılışı için Dallas’ta buluştu. Eski Amerikan başkanları adına kütüphane yaptırmak 1933’te Beyaz Saray’a veda eden Başkan Herbert Hoover’la birlikte gelenek haline geldi. Bu kütüphaneler, başkanlık kayıtlarını ve belgelerini barındıran resmi birer bilgi havuzu olarak eğitime de katkıda bulunuyor.

Eski Başkan Lyndon Baines Johnson 1973’te öldü. Ancak gerçeğine çok benzeyen animasyonu Austin Teksas’taki kütüphanesini ziyaret edenleri hala selamlıyor.

Bu başkanlık kütüphanesi, 10 milyon dolarlık bir onarım çalışmasından sonra daha teknolojik hale gelmiş.

Ziyaretçiler Başkan Johnson’ın 640 saatten fazla kayıtlı telefon görüşmelerinden bir kısmını dinleyebiliyor.

Lyndon Johnson, Başkan John F. Kennedy 22 Kasım 1963’te öldürülmesinden sonra başkanlık görevini üstlendi. Önemli icraatları olsa da bunlar Vietnam Savaşı’nın gölgesinde kaldı.

Kütüphane Direktörü Mark Updegrove, bu kütüphanelerin amacının başkanları yüceltmek değil, dönemlerini tanıtmak olduğunu söylüyor: “Burada yaptığımız tarihi yönlendirmek, insanlara ne düşünmeleri gerektiğini söylemek değil. Biz ziyaretçilere başkanların dönemleri hakkında bilgi veriyoruz, yorumlamak onlara kalmış.”

Başkanlık kütüphanelerindeki belgeler tarihi araştırmalarda kullanılıyor. Updegrove’a göre bu şeffaflık demokrasinin göstergesi.

Austin’den biraz uzakta başka bir başkanlık kütüphanesi var ki o da George W’nın babası George Herbert Walker Bush’a ait.

Diğerlerindeki gibi, bu kütüphanede de küçük bir oval ofis bulunuyor. Direktör Warren Finch bunun ziyaretçi çektiğini söylüyor: “Müzelerde temel görevimiz yurttaşlık bilgisi vermek, Amerikan anayasasının ve hükümetin nasıl işlediğini anlatmak.”

Modern teknoloji sayesinde kütüphanelerde görüntü ve ses kaydı kullanılıyor. Ama Finch bunların idaresinin zor olduğunu söylüyor: “Bir milyona yakın fotoğraf, on bin kadar video kaseti var.”

Tarihi kaynakların korunması ve idaresi başkanlık kütüphanelerinin temel görevi. Korunan kaynakların hacmi bu kadar büyük olunca kütüphanelerin işi de zorlaşıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG