Erişilebilirlik

Tarihi Mekanları Sanatla Buluşturan Festival 35 Yaşında


İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) tarafından düzenlenen 35’inci Uluslararası İzmir Festivali başladı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki açılış, Şef Gürer Aykal yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın konseriyle yapıldı.

Konserde İKSEV’in isteğiyle Hasan Uçarsu’nun bestelediği ‘İzmir, Güzel İzmir’ ve Mozart’ın yeniçeri müziği etkisinde yazdığı düşünülen ‘5.Keman Konçertosu’ seslendirildi. Konserde İzmirli besteci Ahmed Adnan Saygun’un ‘3. Senfoni’ adlı eseri de İzmir’de ilk kez bir orkestra tarafından dinleyicilere sunuldu.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan İKSEV Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, festivalin amacının hem İzmir’de kültürel yaşamı hareketlendirmek hem de turizm alanında kenti tanıtmak olduğunu söyledi.

Tarihi Mekanları Sanatla Buluşturan Festival 35 Yaşında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:05 0:00

Her yıl olduğu gibi festivaldeki konserlerin Efes Celsus Kütüphanesi, İzmir Agora ve Çeşme Kalesi gibi kentteki tarihi mekanlarda gerçekleştirileceğine dikkati çeken Sarper, “35 yıl önce ilk kez Efes gibi antik bir kentte bu etkinlikleri başlatan vakıf biziz. Bu tarihi mekanların kentimizin tanıtılması için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kente orada yapılan sanatsal etkinliklerle çok daha fazla ilgi çekebileceğimizi düşünüyoruz. Yıllar önce mesela Londra’dan büyük bir Boeing uçağın İzmir Festivali’nde Tolga Kashif’in ‘Queen’ senfonisini dinlemek üzere Efes’e geldiğini biliyoruz. Viyana Filarmoni Orkestrası için büyük bir kruvaziyerin Efes konserine geldiğini de biliyoruz. Yaklaşık 2 bin kişilik mekanda bin 700 izleyici bu kruvaziyerle gelen turistlerdi. Dolayısıyla bunun kente katkısı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“Festivaller kenti İzmir’ sloganımız artık bu kentte hayata geçmiş durumda”

35 yılda festivalin çok yol kat ettiğini anlatan Sarper, “İzmirli izleyicinin artık bir festival beklentisi olduğunu düşünüyorum ve son yıllarda da sevinerek görüyoruz ki ‘festivaller kenti İzmir’ sloganımız artık bu kentte hayata geçmiş durumda. Onun için çok mutluyuz. Bütün İzmirlileri festivalimizin bir parçası olarak görmek için bekliyoruz. Her yıl daha iyisini üretebilmek için çabalıyoruz ve çabalamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Sarper, bu yılki festivalde sahne alacak olan Martha Graham Dans Tiyatrosu ile çok iddialı bir projeye imza atacaklarının da altını çizerek, “Martha Graham Dans Tiyatrosu dünya çapında bir modern dans topluluğu. Bu modern dans topluluğu bizim de beste yarışmamızın birincisi olan genç bir Türk bestecimiz için 35’inci yılımızda bir koreografi yapıyor. Bizim bestecimizin eseri Martha Graham’in repertuvarına girmiş olacak. Bu çok önemli bir olay. Aynı zamanda burada İzmir’de Türk dansçılarla çalışacaklar ve o koreografiyi de bizim dansçılarımız sahneye koyacak” dedi.

“Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar iyi sanatçıların bir araya geldiği etkinlikleri bu kadar ucuz fiyatlara dinlemek mümkün değil”

Açılış konserine katılan dinleyiciler arasında festivalin müdavimleri de yer aldı. Hem orkestradaki sanatçılar arasında bulunan eşini hem de Saygun’un İzmir’de ilk defa seslendirilen 3’üncü Senfoni eserini dinlemek için geldiğini söyleyen Akın Erdöl, festivale İzmirli seyircilerin akın etmesini beklediğini kaydetti. Erdöl, “Önceki festivallere ve aynı zamanda İzmir Senfoni’nin hemen hemen her konserine düzenli gidiyorum. Bu festivalin önemi insanları, hatta bence gençleri, çocukları bir araya getirmek. Ama seyirci açısından biraz geriye gidiyor gibi geliyor. Bunda pandeminin de etkisi olabilir ya da politik olmak da istemiyorum ama kültür politikalarının eksikliğiyle de ilgili olabilir. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar iyi sanatçıların bir araya geldiği, iyi müzisyenlerin bir araya gelip çaldığı bu tür etkinlikleri bu kadar ucuz fiyatlara dinlemek mümkün değil. Hatta dinlemeyi bırakın, önünden geçemezsiniz. Burada bence İzmir seyircisi çok büyük fırsatlar kaçırıyor” dedi.

Festivalin İzmir’i yansıtmakta çok başarılı olduğunu anlatan Aylan Aydar ise “Bütün sanatseverler ve İzmir severler bir araya geldik. Gürer Aykal yönetiminde bir konserin olması bizi çok mutlu etti. Onu izlemeye geldik. Her sene daha başarılı bir festival oluyor. Hakikaten çok emek veriliyor, bunun farkındayız. Bizler de bunun kaymağını yiyoruz. Seyretmesi bizden, bütün hazırlıklar ve emek onlardan. Ben her türlü müzik dinlerim. Ama müzikten çok buranın genel havası çok güzel. Zaten klasik müziğin de yeri ayrı. O yüzden çok memnunuz, çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Festival programında neler var?

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları, Eczacıbaşı Holding’in ana sponsorluğu, Tekfen Vakfı, İzmir İtalya Konsolosluğu, İzmir Goethe Enstitüsü, Portekiz Büyükelçiliği ile Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, İzmir Fransız Kültür Merkezi ile birçok kuruluşun iş birliği ile düzenlenen festival 7 Haziran-20 Temmuz tarihleri arasında devam edecek. 9 Haziran’da Şef Aziz Shokhakimov yönetiminde ve piyanoda Can Çakmur’un solistliğini yapacağı Tekfen Filarmoni Orkestrası Efes Celsus Kütüphanesi’nde sahne alacak. 15 Haziran’da Bornova Kültür Ve Sanat Merkezi Necdet Aydın Salonu’nda uluslararası bale topluluğu Sibiu Bale Tiyatrosu “Kamelyalı Kadın” adlı eseri seyirciyle buluşturacak. 22 Haziran’da Efes Celsus Kütüphanesi’de Zathey ve Nadrzycki, Johannes Brahms'ın piyano ve keman eserlerinden oluşan ilk albümü ile seyirci karşısına çıkacak. 25 Haziran’da Efes Celsus Kütüphanesi’nde Osmanlı müziği ile modern Flamenko arasındaki karşılaşmaya adanmış özgün bir repertuarı bulunan Renaud Garcia Fons dörtlüsü “La Luna De Seda” (İpek Ay) projesini seslendirecek.

28 Haziran’da Kültürpark Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda Martha Graham Dans Tiyatrosu sahne alacak. 30 Haziran’da İzmir Agora’daki konserde Carlo Torlontano ve Massimiliano Pitocco ikilisi hem popüler hem de geleneksel kültürün bir parçası olan alp kornosu ve bayan enstrümanlarıyla sıra dışı bir müzik deneyimi sunacak. 6 Temmuz’da İzmir Agora’da evrensel vokal müzik sahnesinde sağlam bir yere sahip Ensemble Sjaella bir konser verecek. Festival 20 Temmuz’da Çeşme Kalesi’nde Lizbonlu Fado sanatçısı Tânia Oleiro’nun konseriyle sona erecek.

Konserlerin tam bilet fiyatları 300-150-80-40 TL olarak satılıyor. Öğretmen, öğrenci, emekli ve 60 yaş üstü için biletler sınırlı sayıda ve belirli kategorilerde 40 TL. Bilet satışları biletix.com internet sitesinin yanı sıra Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki ana gişe ve Pan Kitabevi’nden yapılıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG