Erişilebilirlik

Tarihi Çarşıda Çekiç Sesleri 400 Yıl Sonra Sustu


Tarihi Çarşıda Çekiç Sesleri 400 Yıl Sonra Sustu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Dünyada hızla yayılarak hem binlerce can kaybına hem de ülke ekonomilerinin zor durumda kalmasına neden olan Corona virüsü salgını nedeniyle Türkiye’de de birçok sektör durma noktasına geldi.

Bakır işlemeciliğinin merkezi Gaziantep’te asırlardır hiç susmayan çekiç seslerinin duyulduğu Bakırcılar Çarşısı, virüs nedeniyle ilk defa sessizliğe büründü.

Ticaret yollarının üzerinde bulunmasından dolayı birçok savaş, kıtlık ve işgal gören Gaziantep’te 400 yıl sonra ilk kez bakır işlemeciliği durdu. Her yıl yüzbinlerce turist tarafından ziyaret edilen asırlık çarşıdaki dükkanlara Corona virüs nedeniyle kilit vuruldu.

VOA Türkçe ’ye konuşan Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, ''Herhangi bir yasak olmamasına rağmen esnaflarımız fedakarlık göstererek evlerinden çıkmamak adına dükkanlarını açmıyorlar'' dedi.

''Nice savaşlar, nice açlıklar gördü bu şehir, ama çekiç sesleri hiç susmamıştı'' diyen Celal Açık, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ben 43 yıldır bu mesleğin içindeyim, burayı böyle görmedim hiç. Bizden büyük ustalarımıza da soruyorum 'Siz hiç böyle bir şey gördünüz mü?' diye onlar da görmemişler. 400 yılın üzerinde bu çarşının bir tarihi var. Gaziantep nice savaşlar gördü, nice kıtlıklar gördü ama böyle çekiç seslerinin sustuğunu görmedik de duymadık da. Burası dünyanın gündeminde olan, milyonları ağırlayan bir çarşı. Gaziantep denildiği zaman akla bakırcılık gelir. Dünyada bakırcılık var ama bakır işlemeciliği ve sedef kakmacılığın coğrafi işareti bizde. Dünyanın her yerine gidin, bütün devlet büyüklerinin odalarında başköşede bakır işlemelerini görürsünüz. Biz burada hem tarihimizi canlandırıyoruz, hem kültürümüzü canlandırıyoruz. Yani bize bir bakırcı olarak bakmayın. Tabii bu Allah’tan geliyor buna yapacak bir şey yok. Toplum olarak bu duruma el atmamız lazım. Burası bir aydır böyle kapalı. Buradaki esnaflar günlük kazanıp günlük yiyen insanlar. Bunların kira, elektrik giderleri var. Çarşımızda o kadar ihtiyaç sahibi esnafımız var ki. Bir aydır bakırcılar çarşısı fedakarlık ediyor. Adam eve ekmek götüremiyor ama yine de kurallara uyuyor. Tedbir bizden, takdir Allah’tan. Bu durumu aşacağımızı düşünüyorum. Kurallara uyalım ki bir an önce bu sorundan kurtulalım. Biz güçlü bir halkız el ele verirsek 400 yıllık çarşımıza çekiç seslerinin yeniden geleceğine inanıyorum.''

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG