Erişilebilirlik

''Tarih Mücadele Sorumluluğu Duymayanlardan Hesap Soracak''


HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokratik tüm güçlerle birlikte itiraz etme çağrısıyla CHP başta olmak üzere diğer muhalefet partilerince sergilenen mesafeli tutumu, “Bizim çağrımız Türkiye’deki her kesimedir. Bunun sorumluluğunu içinde duyan, harekete geçen herkes bu mücadelede üzerine düşeni yapmış olacaktır, sorumluluğu duymayanlardan hesabı halk ve tarih soracaktır” diye değerlendirdi.

HDP, Haziran ayında Edirne ve Hakkari’den Ankara’ya yürüyüş eylemiyle başlattığı Demokratik Mücadele Programı’nda ikinci aşamaya geçildiğini açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Eş Genel Başkan Pervin Buldan ile HDP’li vekillerle birlikte TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, ikinci aşamada Ankara’dan yola çıkarak yerelde demokratik güçlerle buluşmalar gerçekleştireceklerini bildirdi. Bu sırada HDP’li vekiller, “Savunmayı Savunuyoruz” yazılı önlüklerle TBMM gündemindeki baro yapılarını değiştirecek yasa teklifine de tepki gösterdi.

''Tarih Mücadele Sorumluluğu Duymayanlardan Hesap Soracak''
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

TBMM’den Ankara’dan başlattıkları buluşmalarla iktidar cephesine karşı demokrasiyi yeniden inşa etmek istediklerini kaydeden Mithat Sancar, “Bu buluşmalarımız emekçilerle, inanç gruplarıyla, ekolojistlerle, gençlerle, kadınlarla, aydınlarla olacak. Şimdi bu buluşmalarla adalet inşa edecek gücü yaratmak istiyoruz. Despotluğa, baskıya, yoksulluğa, ayrımcılığa itiraz ediyoruz; özgürlüğü inşa ediyoruz. Despotluğa itiraz ediyoruz, demokrasiyi inşa için buluşacağız. Yoksulluğa, sömürüye itiraz ediyoruz, eşitliği kurmak için buluşacağız. Baskıya ve yasaklara itiraz ediyoruz, özgürlüğü inşa etmek için buluşmalar gerçekleştireceğiz. Tekçiliğe itiraz ediyoruz, çoğulculuğu inşa edeceğiz. İnançlar konusunda her türlü dayatmaya ve inançlar arasında ayrımcılığa itiraz ediyoruz, halkların özgürlüğünü ve inançların eşitliğini inşa etmek için buluşmalar yapacağız. Artvin’den Kaz Dağları'na ve Kanal İstanbul’a kadar doğanın talanına itiraz ediyoruz, ekolojik bir toplum kurmak için buluşmalara gidiyoruz” dedi.

Bu noktada bütün demokratik güçlere yeni dönemi inşa etmek için çağrıda bulunduklarını kaydeden Sancar, “Adalete inanan her kesime, demokrasi isteyen her bölüme, baskıya karşı nefes almak isteyen her bir bireye çağrımızdır: Gelin hep birlikte özgürlüğün, demokrasinin, adaletin ve en önemlisi de bunlarla birlikte barışın inşa gücü olalım. Bu yolun ucu barışa çıkmaktadır, biz savaşa karşı çıkıyoruz, 'barışı inşa edeceğiz' sloganını en gür şekilde haykırmaya çağırıyoruz herkesi. Bunun için demokrasi güçlerinin buluşması yeni bir enerji, yeni bir irade, yeni bir umut ve cesaret yaratacaktır. Bundan şüphe duymuyoruz, bu ülkedeki demokrasi güçleri hep birlikte hareket ettiklerinde mutlaka kazanacaktır” diye konuştu.

Sancar, tüm demokratik güçlere çağrı yapmalarına karşın “CHP başta olmak üzere muhalefet partileri tarafından HDP ile yan yana durmama politikası izlendiği” yönündeki soruya karşılık olarak halk ve tarih önünde hesap verme anımsatması yaptı. Sancar, “Bizim çağrımız sadece belli kesimlere, sadece siyasi partilere yönelik değildir. Bizim çağrımız Türkiye’deki her kesimedir. Bunun sorumluluğunu içinde duyan, harekete geçen herkes bu mücadelede üzerine düşeni yapmış olacaktır; sorumluluğu duymayanlardan hesabı halk ve tarih soracaktır. Kimseye özel bir çağrımız yok. Çağrımız bütün topluma ve toplumdaki bütün demokrasi güçlerinedir” yanıtını verdi.

“Bu iktidar kontrol edemediği kesimlerden intikam alıyor”

İktidarı “intikamcı” olarak tanımlayan Sancar, TBMM gündemindeki yasal düzenlemeleri eleştirdi, iktidarın muhalif kesimleri kontrol etmek amacıyla yasalar oluşturmaya çalıştığını kaydetti. Sancar, “Bu iktidar intikamcıdır; kontrol edemediği kesimlerden, dize getiremediği toplumsal çevrelerden intikam için hareket ediyor. Gençliğin itirazına sosyal medyayı kapatarak cevap vermek istiyor, gençlerden ‘dislike’ın intikamını almak istiyor. Barolara diz çöktüremiyor, şimdi Meclis'te bulunan kanun teklifiyle barolara, savunmaya bir intikam operasyonu gerçekleştiriyor. 7 Haziran 2015’ten beri partimize, partimizle birlikte hareket eden her çevreye intikam saldırıları gerçekleştiriyor. Bu intikam saldırılarının en önemli örneği 4 Kasım 2016 tarihindeki rehin alma operasyonuydu. Demirtaşları, Yüksekdağları, Balukenleri ve diğer arkadaşlarımızı intikam amacıyla, 7 Haziran’ın intikamı için rehin aldılar. 31 Mart'ta ve 23 Haziran’da bu iktidarı durdurduk, o nedenle irade gaspı operasyonları başlattılar, bir intikam operasyonu olarak irade gaspına yöneldiler. Bu intikamcı zihniyete itiraz ediyoruz” diye konuştu.

Sancar, TBMM Genel Kurulu’da da barolarla ilgili düzenlemeye karşı sonuna kadar itirazlarını sürdüreceklerini belirterek, demokratik mücadele yürüten baroları selamladıklarını söyledi. Sancar, “Bundan sonrasına da başka örgütlü kesimler var sırada, meslek odalarına da diz çöktürmek istiyor iktidar. Bu iktidar TTB’den intikam almak istiyor, o nedenlerle hazırlıklarını sürdürüyor. TMMOB’dan intikam almak istiyor, kamu iradesini tümüyle kontrol altına almak istiyor, o nedenle gündemde güvenlik soruşturması yasa teklifi var” ifadesini kullandı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG