Erişilebilirlik

Tansiyonu Ölçmenin Doğru Yolu


Tansiyonu Ölçmenin Doğru Yolu
Tansiyonu Ölçmenin Doğru Yolu

Yeni bir araştırma, doktor ve hemşirelerin, hastaların tansiyonlarını yanlış ölçtüğünü ortaya koydu. Bu yanlış uygulamanın hastaların sağlığını tehlikeye attığı da iddia edildi.

Doktor Oscar Garfine, hastalarının tansiyonunu iki kollarından ayrı ayrı ölçüm olarak belirliyor. Bu yöntem hastalarından birinin hayatını kurtarmış: "Hastanın bir kolundan aldığım ölçüme göre tansiyonu çok düşük, diğerinden aldığıma göre ise normaldi. Bu hastamın çok tehlikeli durumunu ortaya koyuyordu."

Yeni bir araştırma da tansiyon ölçümlerinin iki ayrı kolda farklı sonuçlar vermesinin kalp rahatsızlıklarına veya dolaşım bozukluğuna işaret ettiğini ortaya koydu. Eğer sistolik kan basıncı her iki kolda en az 15 birimlik fark gösteriyorsa bu, bacak damarlarında daralma, beyne daha az kan gitmesi ve kalp rahatsızlıklarına işaret ediyor. Bu belirtiler %70 oranında kalp krizi veya felç riski taşıyor.

Eğer kalp rahatsızlıkları ve dolaşım bozuklukları erken teşhis edilebilirse, ilaç tedavisi ve bazı yaşam tarzı değişiklikleriyle, tedavi şansı artıyor.

Doktor Garfein, "Risk faktörlerini belirlemek gerekiyor, örneğin yüksek tansiyon, sigara içme alışkanlığı ya da yüksek kolesterol gibi. Bunları belirleyip hemen tedavi etmek gerekiyor," diyor.

Birçok kalp uzmanı, iki koldan tansiyonu ölçüyor. Ancak diğer doktorlar yalnızca bir koldan ölçüm alıyor. Oysa araştırma, dışarıdan sağlıklı görünen birinin dolaşım sistemiyle ilgili sorunları iki koldan ölçüm alarak yapmanın teşhisi kolaylaştırdığını gösteriyor. Burada önemli olan rakamların yüksek veya düşük olması değil, iki ölçüm arasındaki fark.

Doktor Garfein, "İkinci ölçüm için sadece bir dakika fazla zaman harcıyor ama karşılığında hayat kurtarabilecek erken teşhisleri koyabiliyorsunuz," şeklinde konuşuyor.

Araştırmanın sonuçları İngiliz Lancet dergisinde yayınlandı.


XS
SM
MD
LG