Erişilebilirlik

Tanrıkulu’ndan İnsan Hakları Raporu: ”Türkiye Karanlıkta”


CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerini bir raporda topladı. Tanrıkulu’nun raporuna göre 2017 yılının ilk 8 ayında 1924 kişi yaşamını yitirdi. Ölümlerde ilk sırayı iş kazaları aldı. Tanrıkulu 1990’ların uygulamalarına geri dönüldüğüne dikkat çekti.

‘2017 İnsan Hakları İhlal Raporu’ başlıklı çalışmanın giriş bölümünde CHPli Sezgin Tanrıkulu’nun tespitlerine yer verildi. Tanrıkulu, 2015 yılında yeniden başlayan çatışmaların Türkiye’de her alanda hak ihlaline neden olduğuna dikkat çekerek, “15 Temmuz darbe girişiminden beş gün sonra Türkiye genelinde ilan edilen OHAL’le birlikte tüm temel haklar askıya alınmıştır. Başta yaşam hakkı, kişi güvenliği, ifade ve örgütlenme özgürlüğü olmak üzere temel haklara yönelik sistematik ihlaller bugün de aynı hızla devam etmektedir ”dedi.

Tanrıkulu, Türkiye’de gelinen noktada temel insan haklarının sistematik ihlalini aşan, saldırı boyutuna varan uygulamalar olduğunu savunarak, ”Başta cezaevleri olmak üzere yaşamın her alanında ağır saldırı altında olan insan hakları, insanlık onurunun temel kazanımlarıdır. Siyasi iktidar bugün insanlık onuruna kastetmektedir. Özellikle OHAL’le birlikte yüzbinlerce kamu emekçisinin ihraç edilmesi, eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın başlattığı açlık greviyle tüm dünyada duyulmuş ve yoğun bir kamuoyu tepkisi yaratmıştır. Ancak buna rağmen TBMM bünyesinde oluşturulan OHAL komisyonunun etkin bir mekanizma olarak çalıştırılması söz konusu olmamıştır. Haksız bir biçimde kamudan ihraç edilen yüzbinlerce kişi “sivil ölüme” mahkum edilirken, uğradığı haksızlığa tahammül edemeyen 50’ye yakın kişi de intihar ederek yaşamına son vermiştir” diye konuştu.

Tanrıkulu, 1990’larda yaşanan zorla kaybetmelerin tekrar gündeme geldiğini ifade ederek, 2017 yılının ilk 8 ayında 14 kişinin zorla kaybedildiği ya da kaybedilmek istendiğini belirtti.

Tanrıkulu’nun raporuna göre 2017 yılında 1924 kişi hayatını kaybetti. Ölümlerde ilk sırayı 1119 ile iş kazaları aldı. Buna göre silahlı çatışmalarda-118 Asker, 269 Militan, 5 Polis, 11 Korucu, 1 Sivil- olmak üzere 404 kişi, kadın cinayetlerinde 234, örgüt saldırılarında 74, yargısız infaz, dur ihtarı, rasgele ateş açma olaylarında 48, polis asker araçlarının neden olduğu olaylarda 20, intiharlar ve kuşkulu ölümler 11, cezaevinde ölümler 8, gözaltında ölüm 1, kara mayını sonucu 5 olmak üzere, 1924 kişi yaşamını yitirdi.

Raporun kişi güvenliği başlığı altındaki bölümünde ise zorla kaybedilenler ya da kaybetme girişimine maruz kalanların sayısının 14, işkence ve kötü muameleye maruz kalanların sayısının ise 480 olduğu ifade edildi.

Raporun cezaevleriyle ilgili bölümünde ise, işkence ve kötü muamele görenlerin sayısı 367, sağlık hakkı ihlal edilenlerin sayısı 35, zorunlu sevk edilenler ise 605 olarak belirlendi.

Raporun ifade özgürlüğü bölümünde ise, 2017 yılı içerisinde 27 gazetecinin daha tutuklanmasıyla, tutuklu gazeteci sayısının 152’ye yükseldiği vurgulandı. 19 gazetecinin de hüküm giydiğine dikkat çekildi.

Tanrıkulu, Türkiye’nin içinde bulunduğu karanlıktan çıkmasının tek yolunun, insan haklarına, hukuka, anayasaya ve bağlı olunan uluslararası sözleşmelere saygı olduğuna vurgu yaptı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG