Erişilebilirlik

İtalyan Senatosu Kemer Sıkma Politikasını Onayladı


Başbakanlığa atanması beklenen Mario Monti
Başbakanlığa atanması beklenen Mario Monti

İtalya’da dün senatonun bütçe komisyonunda kabul edilen önlem paketi bugün genel kurulda onaylandı

İtalya’da dün senatonun bütçe komisyonunda kabul edilen önlem paketi bugün genel kurulda onaylandı.

Kemer sıkma politikasının son olarak parlamentonun alt kanadında onaylanması bekleniyor.

Başbakan Silvio Berlusconi, tasarının parlamentonun iki kanadı tarafından da onaylanması durumunda görevinden istifa edeceğini açıklamıştı. Berlusconi'nin yerine AB Komisyonu’nun eski başkanlarından Mario Monti'nin getirilmesi olası.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun önceki gün Monti'yi daimi senatör yapması, deneyimli diplomatın geçici başbakan olarak atanabileceği şeklinde yorumlanmıştı. Fakat 75 yaşındaki Berlusconi’nin istifa edeceği kesin değil.

İtalya’nın 2,8 trilyon dolar borcu var ve borcun boyutu AB liderlerini kaygılandırıyor. İtalya Euro bölgesinin en büyük üçüncü ekonomisine sahip olduğu için Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’e kıyasla kurtarmak çok daha zor olacak.

Bu arada Yunanistan’ın yeni geçici başbakanı Lucas Papadimos ülkesinin kritik bir kavşak noktasında olduğunu ve dev ekonomik sorunları çözmenin kolay olmayacağını söyledi.

Bugün yemin edecek olan Papadimos, politikayla ilgisi olmayan ve Avrupa başkentleriyle iyi ilişkileri olan bir ekonomist olarak tanınıyor. Papadimos başkanlığındaki yeni geçici hükümet, Avrupa Birliği ve mali piyasaların talep ettiği kemer sıkma önlemlerini uygulamaya sokacak.


XS
SM
MD
LG