Erişilebilirlik

Taleban'ın Vurduğu Pakistanlı Kıza AB Ödülü


Taleban'ın Vurduğu Pakistanlı Kıza AB Ödülü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Avrupa Birliği, Taleban tarafından geçen yıl vurularak yaralanan Pakistanlı Malala Yusufzay’ı insan hakları ödülüne layık gördü. Kadınların ve kız çocuklarının eğitim hakkını savunan Malala Nobel Barış Ödülü için de adı geçen en güçlü adaylardan biriydi

Malala Yusufzay, Avrupa Birliği Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü: ”Bu büyük ödülü aldığım için kelimelerle dile getiremeyeceğim kadar çok duygulandım ve onurlandım.”

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schult, Avrupa Birliği’nin, kadınlar ve kız çocuklarının hakları için mücadele veren Malala’yla elele vermekten gurur duyduğunu söyledi: ”11 yaşındaki bir çocuğa, okula gitmek istediği için öldürüleceği söyleniyor. Bu çocuğun gösterdiği cesareti düşünün. Malala, 21‘inci yüzyılın en önemli kişilerinden biridir.”

Geçen yıl Taleban’ın saldırısına uğrayan Malala Yusufzay, yüzünden vurulmuş ve İngiltere’de aylarca tedavi görmüştü. Görme duyusunu ve sesini geri kazanan Malala, kadın hakları için mücadeleyi sürdürüyor: ”Eğitim tek çözümdür. Herşeyden önce eğitim gelmeli.”

Saldırıdan bir yıl sonra birçok Pakistanlı Malala’yla gurur duyuyor: ”Sadece kendisi ve ailesi için değil, tüm Pakistan için muhteşem bir gelişme.”

Ancak Malala’nın başarısından memnun olmayanlar da var.
Muhammed Sohail: ”Malala bana göre tamamen bir tiyatro gösterisi. İnsansız uçaklarla düzenlenen hava saldırıları gibi birçok sorun varken herkes bir kız çocuğunun peşine takılıyor.”

Malala, memleketi Svat Vadisi’nde, Taleban’a kafa tutan kız olarak bilinen bir kahraman.

Saadia Shah: ”Malala çok zeki ve cesur bir kız. Ben de onun gibi olmak istiyorum. Kızların eğitim görmesi için çok çaba harcıyor.”

Malala, eğitim hakkını savunmaya yıllar boyu devam edeceğe benziyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG