Erişilebilirlik

Taleban’dan Türkiye’deki Zirveyle İlgili Açıklama 


Katar'da Eylül 2020'de yapılan görüşmelerde yer alan Taleban heyeti
Katar'da Eylül 2020'de yapılan görüşmelerde yer alan Taleban heyeti

Taleban sözcüsü Afgan barış süreciyle ilgili Türkiye’de düzenlenmesi planlanan zirvenin bu hafta yapılması durumunda zirveye katılmayacaklarını bildirdi.

Türkiye, ABD tarafından Afgan barış sürecinin yeniden başlatılması çabaları kapsamında Birleşmiş Milletler ve Katar’la birlikte bu ay önemli bir zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Diplomatlar ve konuyla ilgili bilgi sahibi yetkililer zirvenin 16 Nisan’da başlamasının ve 10 gün sürmesinin beklendiğini kaydediyor.

Çavuşoğlu ve Blinken İstanbul konferansını telefonda görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan için İstanbul'da düzenlenecek konferansın da gündemde olduğu bir telefon görüşmesi yaptı.

Çavuşoğlu görüşmenin ardından Twitter'da yaptığı açıklamada ''ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la faydalı ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Gündemimizdeki ikili meseleleri, Afganistan barış sürecini, bu amaçla düzenlenecek İstanbul Konferansını, Suriye ve Ortadoğu konularını ele aldık'' dedi.

Taleban Sözcüsü Muhammed Naim gönderdiği yazılı mesajda ‘‘Türkiye’nin 16 Nisan’daki konferansında yer alamayız. Bunu Türkiye’ye zaten söyledik’’ ifadelerini kullandı.

Naim, konferansa katılıp katılmama ya da ne zaman katılma konusundaki değerlendirmelerinin devam ettiğini kaydetti ve daha ileri bir tarihte Taleban’ın böyle bir zirveye dahil olma olasılığını dışlamadı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümetiyse, İstanbul'da Birleşmiş Milletler himayesinde yapılacak görüşmelere katılacağını doğrulamıştı.

ABD’nin Afganistan özel temsilcisi Zalmay Halilzad, ateşkes ve barış anlaşması için destek toplamak amacıyla bölgeyi ziyaret ediyor.

Eski başkan Donald Trump yönetimi döneminde Taleban’la 2020 yılı Şubat ayında varılan anlaşma kapsamında, Afganistan’daki Amerikan askerlerinin 1 Mayıs’a kadar ülkeden çekilmesi öngörülmüştü.

Biden yönetimi bu tarihten önce barış anlaşmasının ve ateşkesin sağlanması için, ABD’nin desteklediği Afganistan Cumhurbaşkanı Eşraf Gani liderliğindeki hükümet ve Taleban üzerinde uluslararası baskıyı arttırmaya çalışıyor.

Yetkililer anlaşmanın yakın zamanda olmaması halinde şiddetin yeniden baş göstermesinden endişeli.

Başkan Joe Biden, Afganistan’daki 3 bin 500 askerin Mayıs ayına kadar çekilmesinin zor olduğunu, ancak gelecek yıl hala Afganistan’da olmalarının da beklenmediğini söylüyor.

Halilzad, Pazartesi günü Kabil’e düzenlediği dört günlük bir geziyi sonlandırdı. Amerikalı özel temsilci Kabil’de hükümet yetkilileri, siyasetçiler, sivil toplum üyeleri ve diplomatlarla bir araya gelerek Türkiye’deki konferansla ilgili hazırlıkları görüştü.

ABD’nin Kabil Büyükelçiliği’nden Halilzad’ın temaslarıyla ilgili yapılan açıklamadaysa ‘‘Büyükelçi Halilzad her iki tarafın da barış sürecini hızlandırmasının neden önemli olduğunun altını çizdi’’ denildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG