Erişilebilirlik

Taleban’dan Seçimlere Boykot Çağrısı


Taleban, militanlarından seçimleri sabote edecek eylemler düzenlemesi, halktan da seçim sandıklarına giderek hayatlarını tehlikeye atmamalarını istedi

Taleban, Afganistan’da Nisan ayında yapılacak başkanlık seçimleri için boykot çağrısı yaptı, militanlarına seçimleri sabote edecek eylemler yapma emri verdi.

Medyaya elektronik postayla gönderilen mesajda Afgan halkından 5 Nisan günü yapılacak seçimi “tamamen reddetmeleri”, seçim sandıklarına giderek hayatlarını tehlikeye atmamaları istendi.

Taleban, ülkedeki tüm imamlardan da seçimin “Amerikan komplosu” olduğunu yaymalarını istediğini bildirdi.

Hamid Karzai’nin yerini alacak yeni lideri belirlemek üzere yapılması planlanan seçimlerle ilgili Taleban’ın yönelttiği bu ilk tehditi üzerine Afgan yetkililer henüz bir görüş belirtmedi.

Karzai, geçen yıl Amerika ile varılan güvenlik anlaşmasını imzalamayı reddediyor ve bunun yeni cumhurbaşkanı tarafından imzalanmasında ısrar ediyor. İkili anlaşma, NATO güçlerinin Aralık ayında çekilmesinden sonra, Afganistan’da yaklaşık 10 bin Amerikan askerinin kalmasını öngörüyor. Karzai’nin anlaşmayı imzalamaması Amerika ile Afganistan arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden oldu.

Afganistan’ın kalkınması ve askeri operasyonlar için milyarlarca dolar harcanmasına rağmen, ülkede hala yoksulluk ve şiddet ortadan kaldırılamadı. Afgan hükümetinin zayıflığı ve yabancı yardımlara muhtaç durumdaki kötü ekonomisi başarısızlığın nedenleri arasında sıralanıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG